Šta je Evropsko vijeće zaključilo za BiH: Spremni smo dati vam status, ako sprovedete reforme

23. juni 2022, 9:30

Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini nakon što se provede značajan broj reformi, navedeno je u zaključku Evropskog vijeća, saznaje N1.

U tu svrhu Evropsko vijeće poziva Evropsku komisiju da bez odlaganja podnese izvještaj Vijeću o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju, s posebnom pažnjom na one koji čine navedene reformi. Evropsko vijeće će ponovo razmatrati to pitanje, dodaje se još u zaključku.

Također, Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su lideri BiH postigli u Briselu 12. juna 2022. godine, a koji je potreban za stabilnost i potpuno funkcionisanje zemlje kako bi odgovorili na težnje građana Bosne i Hercegovine.

Vijeće poziva sve lidere u BiH da što prije sprovedu preuzete obaveze iz dogovora i da hitno privedu kraju ustavnu i reformu Izbornog zakona kako bi zemlja mogla odlučno napredovati na svom EU putu u skladu sa prioritetima iz mišljenja Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa, poručeno je iz EV-a.