<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šmitu prijećeno nasiljem, oglasili se ambasadori PIK-a

Evo šta su poručili

08. februar 2023, 12:29

Ambasadori Savjeta za provođenje mira (PIK) osudili su prijetnje koje uključuju nasilje protiv Kristijana Šmita, visokog predstavnika kojeg u RS ne priznaju.

Kako je saopšteno nakon sjednice PIK-a, ambasadori izražavaju čvrstu i dosljednu podršku Šmitu i njegovoj ulozi u BiH u nadgledanju provođenja civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

"Pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinose podjelama u društvu i skreću pažnju sa suštinskih reformi koje su potrebne BiH. Ambasadori Upravnog odbora PIK-a pozivaju glavne aktere u cijeloj zemlji da ulože energiju u rješavanje najhitnijih izazova s kojima se BiH suočava, a to su: ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i napredovanje BiH na njenom evroatlantskom putu", saopštili su oni.

Oni su zahvalili Šmitu što sarađuje sa svim akterima u BiH na pronalaženju stabilnih i trajnih rješenja potrebnih za provođenje preostalih elemenata Programa 5+2 čime bi, kako naglašavaju, došlo do uspješnog okončanja međunarodne supervizije u BiH.

"Ambasadori zemalja-članica PIK-a spremni su pružiti svoju pomoć i podržati domaće zvaničnike u njihovim nastojanjima da osiguraju prosperitetnu budućnost za sve građane koji žive u BiH", zaključeno je u saopštenju.

U OHR-u su "Nezavisnim novinama" rekli da za sada ne mogu da daju više detalja.