<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ŠAMAR U LICE Nakon radnika Šuma Srpske i brojni medicinari ostali bez zdravstvenog osiguranja!

Prinuđeni plaćati skupe bolničke račune i preglede.

01. juni 2023, 11:02

Brojni radnici u Republici Srpskoj ostali su bez zdravstvenog osiguranja, te su oni i članovi njihovih porodica, koji su osigurani preko njih, prinuđeni plaćati skupe bolničke račune i preglede.

Do ove situacije je došlo, kada je Vlada 20. maja ukinula vanrednu situaciju u Republici Srpskoj i od kada je uplata doprinosa uslov za korišćenje zdravstvene zaštite.

Podsjetimo, protekle tri godine, tačnije, od početka pandemija virusa korona, svi radnici su imali osiguranje, jer je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansirao zdravstvene usluge i za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama, za šta je izdvojeno više od 150 miliona KM.

Nakon radnika Šuma Srpske, o čemu je BUKA pisala u ponedjelljak, u javnost sa ovom problematikom su izašli i zaposleni u zdravstvu.

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske se obratio svim ustanovama u oblasti zdravstva i socijalne zaštite za zahtjevom da se hitno zaštite prava radnika.

Kako za BUKU priča, predsjednik Sindikata, Mirko Šerbedžija, po informacijama do kojih su došli riječ je o dugovanjima za uplate doprinosa koja su nastala pre 2020. godine, a koja nisu regulisana nikakvim pravnim mehanizmima i sada su ta dugovanja ostavila ljude bez osiguranja i nemogućnosti da se liječe, ili da liječe svoju djecu.

„Veliki broj naših kolega su u toku preoperativnih priprema, ili u toku samog liječenja što stvara ogroman problem. Vode se kao neosigurani i moraju da plate pune cijene svih usluga. Mi za sada ne vidimo rješenje. Nemamo nikakvu informaciju hoće li se ta sredstva moći refundirati, jer određene pretrage su izuzetno skupe tako da je veliko pitanje kako nastaviti sa liječenjem, jer nas sistem uopšte ne prepoznaje. Kao čovjek i kao neko ko je zaposlen u zdravstvenom sistemu, moram reći da sam duboko razočaran stanjem u kojem se trenutno nalazimo. Bili smo tu kada je trebalo i nismo se povlačili ni za jotu, a onda šamar u lice. Svim relevantnim ustanovama i ministarstvima postavljam javno pitanje- kako se uopšte moglo desiti ovako nešto i ko će, i hoće li neko odgovarati za ovo degradiranje i najsramnije poniženje kolega zaposlenih u zdravstvu“, jasan je Šerbedžija i ujedno napominje da, ako je ovo način da se radnicima pokaže kako nije moguće povećati plate po sporazumom potpisanim sa Vladom, neka se svi stide.

Na pitanje da li se neko od naležnih oglašavao o ovoj problematici, naš sagovornik kaže da nije, izuzev Vlade Đajića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske koji je potvrdio da su radnici u ovoj ustanovi ostali bez zdravstvenog osiguranja zbog ranijih dugova.

"Profesoru Đajiću mogu samo da se zahvalim, jer je  je javno izašao i ukazao na problem zbog kojeg se dugi direktori i ostali bitni faktori sakrivaju. Resorno ministarstvo je ovo trebalo odavno riješiti, još prije 2020. godine kada su preduzimali konkretne korake za redovne uplate doprinosa. Međutim, izgleda da nisu sve uradili do kraja i sada je veliki broj zdravstvenih ustanova u problemu“, zaključuje Šerbedžija.

Obratili smo se i Ministarstvu zdravlja Republike Srpske, a po prispjeću odgovora isti će biti objavljen.

U slučaju problematike neuplaćenih doprinosa radnika Šuma Srpske, nikada nije stigao odgovor iz ove institucije.

Podsjetimo i na odgovor koji smo dobili iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a to je da sve mora biti po zakonu - prijava na osiguranje i redovna uplata doprinosa: “Sa proglašenjem kraja pandemije virusa korona i vanredne situacije, Fond više nema osnova da finansira zdravstvene usluge za neosigurane građane, te je izuzetno važno da se građani koji nisu zdravstveno osigurani prijave na osiguranje, kako bi i dalje mogli da nesmetano koriste zdravstvenu zaštitu. Napominjemo da je Fond kontinuirao pozivao građane da regulišu svoj status i da im „oslonac“ ne bude vanredna situacija, a konstantno smo ukazivali i da vanredna situacija ne znači da poslodavci ne moraju da uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje“.