<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radnici Šuma Srpske ostali bez zdravstvenog osiguranja, plaćaju paprene račune!

Od četvrtka pokušavamo dobiti odgovor iz Šuma Srpske, ali bezuspješno, na telefone se niko ne javlja, a ni na email.

29. maj 2023, 10:38

Radnici Šuma Srpske ovih su dana saznali da su ostali bez zdravstvenog osiguranja.

Tim povodom nam se prošle sedmice obratio jedan od radnika, navodeći da to nisu znali sve do trenutka kada je jedan od kolega morao na bolničko liječenje, pa dobio visok račun Isto se potvrilo i u njegovom slučaju kada nije mogao dobito recept za suprugu koja je dijabetičar, a zdravstveno je osiguranapreko njega. Obrazloženje koje je dobo je da mu nije uplaćeno zdravstveno osiguranje.

U četvrtak je naš sagovornik S.M.  bio i u nadležnoj sindikalnoj organizaciji, gdje su mu rekli da su voljni platiti račun, ali kako za BUKU kaže to nije rješenje, jer radnici Srpskih Šuma žele zdravsteno osiguranje koje su pošteno zaradili.

Od četvrtka pokušavamo dobiti odgovor iz Šuma Srpske, ali bezuspješno, na telefone se niko ne javlja, a ni na email.

Za pretpostaviti je da doprinosi nisu izmireni, možda i mjesecima, a svi radnici su imali osiguranje jer je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske tri godine, tačnije, od početka pandemija virusa korona finansirao zdravstvene usluge i za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama, za šta je izdvojeno više od 150 miliona KM.

Međutim, 20.5. Vlada je ukinula vanrednu situaciju u Republici Srpskoj i od tada je uplata doprinosa uslov za korišćenje zdravstvene zaštite.

“Sa proglašenjem kraja pandemije virusa korona i vanredne situacije, Fond više nema osnova da finansira zdravstvene usluge za neosigurane građane, te je izuzetno važno da se građani koji nisu zdravstveno osigurani prijave na osiguranje, kako bi i dalje mogli da nesmetano koriste zdravstvenu zaštitu. Napominjemo da je Fond kontinuirao pozivao građane da regulišu svoj status i da im „oslonac“ ne bude vanredna situacija, a konstantno smo ukazivali i da vanredna situacija ne znači da poslodavci ne moraju da uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje”, poručuju iz Fonda te napominju da nijedan fond u regionu nije finansirao zdravstvenu zaštitu za sve građane, ni u pandemiji, a i kada nije pandemija, te da svi fondovi finansiraju zdravstrvenu zaštitu onako kako je definisano zakon- prijava na osiguranje i redovna uplata doprinosa.

Podsjetimo, početkom ove godine mediji su poisali da „Šume Republike Srpske“ idu u kreditno zaduženje od deset miliona maraka kako bi platile reprogramirane poreske obaveze.

Kako je tada pisao Capital. ba , vom preduzeću je rješenjem Ministarstva finansija iz maja prošle godine odobreno odgođeno plaćanje milionskih poreskih obaveza.

Oni su se pridržavali preuzetih obaveza, međutim, pola godine kasnije, shvatili su da su im uslovi izuzetno nepovoljni, pa su se odlučili da obaveze zatvore kreditom.

Dozvolu za to im je dala Vlada Republike Srpske na sjednici 28. decembra prošle godine.