<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nema predaje, istrajat se mora: Medicinari, policija i uprava izlaze na ulice Banjaluke!

Sindikat uprave Republike Srpske, Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske i Sindikat pravosuđa Republike Srpske Srpske, organizuju danas protest povodom nepovećanja plata u skladu sa potpisanim Sporazumom o usklađivanju i povećanju plata i drugim nagomilanim problemima.

29. septembar 2023, 9:26

Protest pod sloganom "Nema predaje, istrajat se mora" biće održana od Parka "Mladen Stojanović" do Trga Krajine u Banjaluci.

"Zaposleni u opštinskim odnosno gradskim upravama i zaposleni u javnim službama Republike Srpske za nepostojanje posebnih kolektivnih ugovora u ove dvije oblasti, mogu isključivo da se zahvale Radovanu Viškoviću premijeru Vlada Republike Srpske i Senka Jujić-Senka Jujić ministrici u Ministarstvo uprave i lokalne samouprave koji već mjesecima opstruišu zaključivanje istih!" rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Marić je rekao da će protestno okupljanje biti u Parku “Mladen Stojanović”, u podne, a nakon toga će okupljeni odšetati do zgrade Vlade Republike Srpske i Palate predsjednika RS gdje će predati zahtjeve. Protest će biti okončan na Trgu Krajine.

Marić je naveo i da su izigrani  od strane poslodavca, Vlade Republike Srpske, koja nije ispoštovala sporazum o povećanju plata u drugom kvartalu ove godine.

"Svi mi znamo u kakvoj državi živimo i da će biti pritisaka, ali svaki radnik koji bude trpio pritiske od svojih direktora regovaćemo", istakao je Marić.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Joldić poručila je se sporazum mora ispoštovati i podjetila da je sve krenulo kada je ovih 5 sindikata podnijelo interpelaciju u NSRS.

"Od kraja maja do danas Vlada RS se ponaša kao uspavana ljepotica, ni jednom nisu reagovali", navela je Joldić.

Navela je i podatak da u posljednjih šet godina policijski službenici MUP-a RS imaju preko 2,3 miliona prekovremenih sati, a da za 1,1 milion sati nisu dobili ni minut odmora, niti marku za prekovremeni rad.

Podsjetila je šta Sindikat još očekuje:  “Dogovor je bio 198 KM toplog obroka, dobili smo 100 KM u avgustu prošle godine, ostaje još 98 KM I treba da dobijemo određenu finansijsku naknadu na ime regresa”.

Predsjednik Sindikata doktora medicine Republike Srpske, Jovica Mišić je naveo da njihove kolege u Federaciji BiH imaju osnovnu početnu platu veću za 200 do 300 KM: “Neka nam barem izjednače platu sa kolegama u Federaciji BiH”.

Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS je takođe rekao da odustajanja od zahtjeva nema, dok je Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, pozvao I Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske da im se pridruži na protestima 29.09.