<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Masovni egzodus: U sedam godina iz BiH otišlo 6.000 medicinskih radnika

Nedostatak perspektive i loša opća klima glavni su razlozi koji tjeraju veliki broj građana Bosne i Hercegovine da krenu trbuhom za kruhom.

20. mart 2023, 10:53

Nedostatak perspektive i loša opća klima glavni su razlozi koji tjeraju veliki broj građana Bosne i Hercegovine da krenu trbuhom za kruhom.

Većina mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Europske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika.

Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u BiH su poražavajući.

Kroz 7 godina u Njemačku otišlo raditi 6 tisuća medicinskih radnika

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju.

Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide.

"Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji", kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

"Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, zato što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas", navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, ravnateljica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada velik interes.

Ostajemo bez liječnika, stomatologa, medicinskih tehničara

Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi upisati i završi ovu školu zbog odlaska u inozemstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa…, naglašava Jusufović.

Medicinari koji su u inozemstvu kažu kako tamo dobiju ono što zaslužuju – poštovanje, priliku za napredovanjem i nagradu za svoj rad.

Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi liječnici. I njih je sve manje, kažu za BHRT u Županijskoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

"Ako oni koji odlučuju ne shvate ono o čemu govorimo i ne promijene nešto radikalno u pristupu prema liječnicima i ostalim zdravstvenim radnicima, za par godina će definitivno doći do sloma zdravstvenog sustava u Unsko-sanskoj županiji", smatra Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara USK.

Nema liječnika na tržištu

"Nema liječnika na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo tko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da im tko ne ode", ističe ravnatelj Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade liječnike, iz Sindikata su županijskoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti.

Bolje plaće, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja liječnika samo su neke od njih.