<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kovačević i delegacija Srbije napustili konferenciju u Sarajevu

12. juni 2024, 5:30

Prvi dan godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Јugoistočne Evrope u Sarajevu obilježile su provokacije i skandali, nakon čega su delagacija Srbije i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili konferenciju, saznaje Srna.

Do napuštanja je došlo nakon što je član delegacije Hrvatske Zdravka Bušić, govoreći o Savjetu Evrope, rekla da će Kosovo biti primljeno u Savjet Evrope što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

Prethodno je priređena još jedna provokacija kada je predstavnicima  Kosova neovlašteno dozvoljeno obraćanje o temi bezbjednost iako prema Rezoluciji 1244 nemaju pravo da imaju bilo kakav odbrambeeni sketor niti da o tome govore.

Delegacija Srbije uložila je prigovor, što je podržao i Kovačević u ime Republike Srpske, nakon čega je ta sesija prekinuta i zasjedanje je nastavljeno o drugoj temi.

U Sarajevu je danas počeo dvodnevni sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Јugoistočne Evrope koji organizuje Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za bezbjednosnu saradnju i Misija OEBS-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.

Direktor Regionalnog centra za bezbjednosnu saradnju “Ravijak” Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti riječi o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, o ulozi parlamenata u tom procesu, te o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura.