<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko će danas reći "da" plati u koverti?

Zbog američkih sankcija mnogi su ostali bez tekućih računa, samim tim i plata

18. april 2024, 9:11

Za osobe s američke crne liste, koje su na budžetu Republike Srpske, danas će biti legalizovan način na koji će primati platu i druga lična primanja.

Naime, na 13. posebnoj sjednici NSRS, pred poslanicima će se naći Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu po hitnom postupku, a novi član 126a.  omogućava isplatu plata u koverti.

Na taj način obistinile su se i najave predsjednika NSRS Nenada Stevandića, koji se i sam nalazi na crnoj listi SAD-a i kojem je blokiran račun u banci, da će biti “kreativni”, pa se nakon spominjanja isplate preko pošte, osnivanja posebne banke, došlo do izmjene Zakona o radu.

Narodna poslanica Zagorka Grahovac za BUKU kaže da je teško povjerovati da jedna zemlja u 21.vijeku namjerava da donese zakon kojim omogućava da se plate isplaćuju u gotovini i time legalizuje isplatu u kovertama koja nam je i do sada bila veliki problem.

“Vjerovatno ćemo biti jedina evropska zemlja sa takvim zakonom ukoliko ga usvojimo, a jasno je da se on donosi samo zato što pojedinci koji su pod sankcijama ne žele da se odreknu višestrukih primanja iz javnog sektora. Materijale za sjednicu smo dobili tek sinoć i nismo još imali dovoljno vremena da ih pregledamo, zatražićemo i mišljenje pravnika vezano za ovaj zakon, ali sigurno je da ga nećemo podržati. Sve ovo o čemu ćemo sutra raspravljati kosi se sa zdravim razumom i prvi put me je sramota što sjedim u Narodnoj skupštini”, jasna je Grahovac.

Poslanica Mirna Savić Banjac za BUKU kaže da je stav PDP-a da treba novi zakon za ovu kategoriju, ali da je današnji marerijal nesprovodiv i omogućava mnoge malverzacije: "Ako poprave sadržaj da se tačno zna na koga se odnosi i da bude jasno da će se pomoći radnicima, spremni smo podržati. Međutim, u ovom obliku to nije jasno. A možda je rješenje da ide novi zakon".

Radislav Dončić, samostalni poslanik Poslaničke grupe Narodnog Fronta, za BUKU kaže da imamo puno prečih zakona i izmjena koje treba donijeti, te da ne vidi potrebu da se zbog par pojedinaca mijenja Zakon o radu: "Još sa strankom nisam usaglasio stav o tačkama o kojima ćemo raspravljati, ali mogu reći da ne vidim smisao u ovim izmjenama i da nisam za njih".

Lica koja su se našla na američkoj crnoj listi, a plate primaju iz  budžeta BiH - Parlamentarna skupština BiH, Tužilaštvo BiH, Predsjedništvo BiH - i dalje ostaju bez njih.

Podsjetimo, pod sankcijama SAD nalazi se 47 pravnih i fizičkih lica u BiH, uglavnom političara, sadašnjih i bivših funkcionera i firme i fondacije za koje u SAD tvrde da su na neki način povezane s njima. I SDS kao jedina stranka. A bez računa u banci SDS ne može na izbore, potvrdio je za BUKU predsjednik stranke Milan Miličević.