<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Miličević za BUKU: SDS bez računa u banci ne može na izbore

Srpska demokratska stranka je bila ključni faktor u nastanku Republike Srpske, prema tome, kao što neće nestati Republika Srpska tako neće nestati, bez obzira na takve želje, ni SDS

16. april 2024, 9:37

foto BUKA

Ne postoje uslovi za održavanje Lokalnih izbora i oni zbog toga ne bi trebalo da budu održani. Rekao je to u intervjuu za Buku predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević. Najave vlasti Republike Srpske da će izbore provesti entitetski organi naziva samoubilačkim pohodom. Stranka na čijem je čelu nalazi se u velikim problemima jer im je zbog američkih sankcija ukinut baknovni račun bez kojeg ne mogu izaći na izbore. Kaže da postoji nekoliko opcija za izlaz iz trenutne krize, ali još nisu donijeli konačnu odluku o tome kako će izaći na izbore. Osnivanje nove stranke bila bi najlakša opcija.

BUKA: Sada kada vam je zatvoren račun, kako ćete podnositi finansijski izvještaj Centralnoj izbornoj komisiji i je li to prvi od problema?

Naravno da je to značajan problem za SDS, ali ću podsjetiti da smo mi na toj OFAC listi od 2004. godine, dakle punih 20 godina i do sada, osim na samom početku, oko računa nismo imali problema i funkcionisali su naši finansijski tokovi onako kako to zakon predviđa. Tada, 2004. nam je bio blokiran račun, nije bio zatvoren, pa je uspjelo da se deblokira, na način kako to zakon predviđa, ovaj put je on zatvoren zajedno sa svima koji su na OFAC listi i to nas uveliko sprečava da funkcionišemo u finansijskom smislu. Naglašavam da, imamo ugašen račun, ali da stranka nije ugašena, dakle stranka kao politički subjekt, registrovan sudski, postoji i funkcioniše u političkom smislu ali se postavlja pitanje načina učešća na izborima jer bez računa to ne možete raditi.

BUKA: Ima li izlaza i rješenja za učešće na izborima?

Postoji nekoliko načina kako to zakon predviđa, da se ide na izbore ili sa nekim podračunom koji tražimo kroz tumačenja od Centralne izborne komisije i od nadležnih da nam to omoguće jer se radi o diskriminaciji 100.000 ljudi koliko prosječno SDS ima glasova. Mislim da na tom putu ima nekoliko rješenja i da ćemo taj problem prevazići i da ćemo nastupiti na izborima kao SDS i da to neće biti problem ali će biti problem normalnog funkcionisanja, s obzirom da svi grantovi koje, kao stranka, imamo iz lokalnih budžeta, republičkog i državnog budžeta su sada blokirani i taj novac stoji i ne može da se koristi za one osnovne stvari koje stranka treba da ima a to su plate zaposlenima, zakupnine prostora i ostalog. Kažem opet, ima načina da se to uradi, mi to radimo preko našeg lojalnog tima i mislim da ćemo na kraju jedan od tih načina izabrati.

BUKA: Koji su to načini, možete li nam rećI?

Pa, ne bih ja sad o tome pričao, zato što još nismo donijeli odluku koji je to put, ali u svakom slučaju SDS može nastupiti na izborima i sa postojećim ugašenim računom.

BUKA: Kao i sve parlamentarne stranke dobijate novac iz budžeta, ali kako sada dok ste bez računa možete nadomjestiti taj novac? Ide izborna kampanja, treba finansirati kampanju, promotivni materijal…

Otvaranjem podračuna ili drugog računa ta sredstva će postati operativna ali je to, kažem, sada stvar aktivnosti pravne službe koja se time bavi jer bi se na taj način i ta sredstva upotrijebila i bila operativna. U ovom momentu ona nisu operativna i mi sad to prevazilazimo, ove tekuće finansijske troškove, kroz unutarstranačku solidarnost koja postoji i koristili smo to, nažalost, i nekad ranije i prevazišli to, te 2005./2006. godine i to je jedini način na koji sad to možemo prevazići i to na taj način i radimo.

BUKA: Postoji li bojazan da vam zatvore novi račun ili podračun?

Pa da, ja mislim da će ići sve u najboljem redu. Sve je to još u toku pa ne bih želio da unaprijed išta govorim jer bi to bilo neozbiljno, ali mislim da to ide u dobrom pravcu.

BUKA: Sami ste rekli da ste na OFAC listi 20 godina, zašto tek sada zatvaranje računa i ima li to veze sa usvajanjem Zakona o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma?

Iskren da budem, ja mislim da smo mi u ovom momentu dijelom kolateralna šteta odluke Sjedinjenih država da sve koji su na OFAC listi sankcionišu, a to su prije svega SNSD funkcioneri, firme koje su pod njihovim uticajem i da smo mi po defaultu, i svi drugi koji su na listi, dospjeli u isti koš. S druge strane je vjerovatno postojala i ta mogućnost, da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske sugerisala da i SDS bude gurnuta u taj problem jer smo mi, ne treba zaboraviti, jedina politička partija koja je na toj listi, iz RS i uopšte u BiH, ne postoji druga, mi smo vrlo specifični jer smo jedina politička stranka, a ostalo su sve fizička ili pravna lica.

BUKA: Rekli ste kako je jedna od opcija da se osnuje nova politička stranka, je li to prestala biti opcija ili je opcija da se pridružite nekoj drugoj političkoj opciji?

O pripajanju drugim strankama nema govora, SDS je brend i istorijski priznata i može biti samo takva, eventualno uz neku minimalnu promjenu ili dodatak tom nazivu SDS, radimo i na toj opciji da to bude i pravno registrovano.

BUKA: Je li to najlakša opcija?

Pa da, bila bi najlakša opcija ali je to krajnja opcija ukoliko ne uspijemo da aktiviramo račun koji je ugašen.

BUKA: Predsjednik SBB-a i bivši ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, rekao je da SDS treba ugasiti. Kako to komentarišete?

To su njegovi snovi i bit političkog djelovanja od nastanka do danas i po meni je to toliko važno koliko i njegova politička partija. Čak i kad sam sam to pročitao nisam mogao da se sjetim šta znači SBB pa sam išao na internet da pročitam, dakle on da je respektabilan predstavnik bošnjačkog, ili bilo kojeg drugog naroda, ta bi stranka bila funkcionalno aktivna i jedan od faktora u BiH i njenom političkom životu. Toliko o tome, naravno da postoje mnogi koji bi to željeli ali ako napravimo analogiju Srpska demokratska stranka je bila ključni faktor u nastanku Republike Srpske, prema tome, kao što neće nestati Republika Srpska tako neće nestati, bez obzira na takve želje, ni SDS.

BUKA: Trenutno smo u brojnim krizama: Nepoštivanje CIK-a,  stranke okopljene oko SNSD-a ne poštuju odluke visokog predstavnika, šta će se tu na kraju desiti i je li Dodik hrabar da krene u projekat organizovanja izbora koje bi provela Republička izborna komisija ili neki organ iz RS-a? Na čiju biste stranu stali?

Ja bih rekao da tu nije potrebna hrabrost nego samoubilački avanturizam u kom se žrtvuje cijela Republika Srpska, ali ću podsjetiti na jednu drugu stvar. Izborni zakon BiH je 2001. godine usvojen glasovima SNSD-a, za njega tada nije glasao SDS nego SNSD i danas to SNSD zove prenosom nadležnosti odnosno vraćanjem nadležnosti, toliko o dosljednosti političke ideje koju provodi SNSD. Ovdje je problem što ta avanturistička politika SNSD-a, radi zaštite njihovih ličnih interesa, se pokušava prodati kao zaštita interesa RS. Ne treba zaboraviti da je diplomatski nastup Milorada Dodika, odnosno nediplomatski nastup, njegova politika guranje prsta u oko svima, Briselu, Vašingtonu, Berlinu, nas doveo u situaciju da smo u ozbiljnoj situaciji, sa produbljenim odnosima unutar BiH između sva tri naroda što nije realna slika realnog života među ljudima kad s njima komunicirate, već je to vještački izazvana kriza koja nas onako duboko dotiče.

BUKA: Kako onda sve to komentarišete?

Ovo je jedna vrlo opasna igra, jedna duboka ozbiljna kriza za Republiku Srpsku, zamislite situaciju da imate jedan nametnuti zakon i jedan izborni zakon Republike Srpske koji je još uvijek u fazi usvajanja, pod uslovom da bude usvojen, nisam siguran da oko toga postoji konsenzus ni u ekipi koja se nalazi oko SNSD-a, to ćemo vidjeti ovih dana, i u koju situaciju dovodimo javnost Republike Srpske, odnosno birače, pod kojim izbornim zakonom izaći na izbore, ko će raspisati izbore. U mjesecu maju moraju biti raspisani izbori i vidjećemo da li će postojati dvostruki lokalni izbori. Sve u svemu, ja mislim da u ovom momentu ne postoje apsolutno uslovi za normalno sprovođenje lokalnih izbora u BiH te mislim da kao takvi i ne bi mogli biti održani, ali evo, pred nama je.

BUKA: Ko je najidealniji kandidat za SDS za gradonačelnika Banje Luke?

To je situacija u kojoj nema dogovora između opozicionih političkih partija, ako se sjetite prošle sedmice, održan je sastanak u prostorijama SDS-a u Banja Luci, između četiri predsjednika opozicionih partija, nismo postigli saglasnost oko zajedničkog kandidata, još je to u opticaju ali, nije dobro što nema zajedničkog opozicionog kandidata, to daje samo šansu SNSD-u, mnogo bismo bili snažniji da imamo, ali je situacija prosto takva da je nemamo. Dakle SDS će odlučiti o tome na nivou gradskog odbora SDS-a, da li ćemo imati svog kandidata ili ćemo podržati nekog drugog, to ćemo vidjeti, ne mogu unaprijed reći ali na kraju saglasnost za to će dati Predsjedništvo stranke i Glavni odbor SDS.

BUKA: Žestoke reakcije javnosti o promjeni naziva ulica u Srebrenici, predstavnici Bošnjaka kažu da su neka imena veoma sporna i da vrijeđaju Bošnjake. Kako Vi to komentarišete?

Sve je to posljedica svega onoga o čemu smo i pričali, dakle, Rezolucija o Srebrenici UN-a povlači za sobom takav način vođenja politike koji je neracionalan, nerazuman, da sa velikim temama u diplomatskom smislu idemo bez jedinstvenog stava Predsjedništva BiH, kako je to Ustav i preporučio, mi izlazimo sa rezolucijom, odnosno oni izlaze sa rezolucijom, ma ko da je taj ambasador makar to i bio gospodin Lagumdžija ili bilo ko drugi, ne može iznositi neusaglašen stav sva tri naroda i sva tri člana Predsjedništva BiH. Time samo guramo prst u oko jedni drugima a to onda izaziva akcije i reakcije sa svih strana. Mislim da nakon ovoliko godina od rata i evo i nekih, rekao bih, koraka naprijed ka evropskim integracijama, odjednom to sve prospemo, bacimo u vodu, što znači da zaista oni koji vode politiku, koji vode BiH i RS, a to je SNSD, Trojka i HDZ na nivou BiH i u RS-u SNSD i njegovi partneri, vode iracionalnu politiku samoizolacije, samoubilačko-avanturističku politiku u kojoj samo stvaramo neprijatelje.

Diplomatija nije razgovor samo sa onima koji misle kao vi već je razgovor i sa onima koji misle drugačije. Pošto je to tako neozbiljno onda ulazimo u sve dublje i dublje probleme. Kada je tek formiran Savjet ministara i zajednički organi na nivou BiH svi su pa i međunarodna zajednica govorili hvalospjeve o brzom formiranju vlasti, što se smatralo velikim uspjehom. Taj hvalospjev i to formiranje vlasti, taj uspjeh je trajao samo onoliko koliko je trajalo da se podijele funkcije i fotelje, odmah nakon toga je krenula ona politika konfrontacije. E takva politika nas je dovela na ovaj nivo koji ne obećava i koji će dovesti i do ozbiljnijih problema i sukoba, nadam se da će razum ipak prevladati i SDS želi da bude taj glas razuma.