<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Katastrofa u Bistrici: Ako budu nastavili sa kopanjem, propašćemo i mi zajedno sa tim odronima!

U selu Bistrica koje se nalazi između Prijedora i Banjaluke, na svega šest kilometara od Nacionalnog parka “Kozara”, prije par mjeseci počeo je sa radom rudnik lignita koji je u vlasništvu "Drvo exporta" iz Teslića

16. novembar 2023, 1:11

foto BUKA

Posljedice po mještane i vlasnike parcela koje se nalaze pored rudnika počele su da budu vidljive, jer kopanjem se stvara odron koji zahvata i ugrožava njihovu imovinu.

Vlasnica jedne od ugroženih percela, Radmila Zrnić, u razgovoru sa novinarom Buka magazina obavijestila nas je da iskopavanje rude ima katastrofalne posljedice i da je zemlja na njenoj parceli počela da se odronjava.

"Mi imamo veliki problem. Privatna imovina se narušava. Ovo je nevezano za parcele koje su prodate rudniku jer radi se o našoj imovini koja se nalazi odmah više rudnika. Kopanjem rude potkopava se naše zemljište koje se odronjava. Ugroženi smo, a kuće nam se nalaze svega tri stotine metara od iskopina. Ovaj zaseok ima četiri, pet kuća i svima prijeti opasnost od tog odronjavanja", upozorila je Radmila.

Odron je krenuo 14. novembra i mještani su zvali policiju. Policija je napravila zapisnik, ali u toku ova tri dana odron se proširio i parcela porodice Zrnić je počela sve više da se urušava.

"Juče smo, mi i naše komšije, postavili trake i na taj obilježili smo svoj posjed. Međutim, danas kada smo obišli mjesto odrona vidjeli smo da se odronilo još desetak metara zemljišta. Opet smo zvali policiju, ali ona je samo napravila zapisnik. Pukotine na zemljištu su velike i prijeti opasnost od širenja štete. Odron se spušta i prema potoku koji se nalazi na tom prostoru, ali to nije spriječilo radnike da nastave posao i oni i dalje potkopavaju naše zemljište", istakla je sagovornica.

Radmila je naglasila da mašine ne kopaju direktno na njihovim parcelama, ali ih potkopavaju i na taj način im čine ogromnu štetu.

"Šta dalje činiti i kome se obratiti mi sami ne znamo. Naš apel je da svojim kopanjem ne ugrožavaju našu imovinu. Međutim, sada i kad bi prestali sa kopanjem nanešena je ogromna šteta koja će biti sve vidjivija. Nadolazi lošije vrijeme, kiše i mrazevi, što će uzrokovati da se odroni prošire. Radi se o ilovači, zemlja je rastresiva i na terenu su vidljive rupe i pukotine kojih ima mnogo. Što je najgore ako odroni krenu ovim tempom za mjesec dana je moguće da se prošire i do naših kuća", pojasnila je Radmila.

Ona je naglasila da su pokušali da ostvare kontakt sa Srđanom Klječaninom zvanim Rufi, vlasnikom rudnika, ali im se on nije javljao.

"Mještani sela Bistrica spremaju proteste jer ovaj problem se mora hitno riješiti. Ako budu nastavili sa kopanjem propašćemo i mi zajedno sa tim odronima", naglasila je Radmila na kraju razgovora.