<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izvršen niski prelet iznad Sarajeva

Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD "B-1B" izvršili su danas niski prelet iznad gradova u BiH

30. maj 2023, 3:17

Foto BUKA

Kako je ranije rečeno iz Ambasade SAD, prelet aviona je znak trajne posvećenosti SAD-a suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

- Obilježavamo trajnu vezu između SAD-a i BiH. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu - saopštio je general DŽejms Heker, pripadnik Vazdušnih snaga SAD-a i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO saveza.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u avijaciji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

Navedeno je da su ove letjelice u stanju brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme.