INTERVENTNE NABAVKE

Evo koliko je Republika Srpska do sada kupila pšenice, ulja, nafte... i po kojim cijenama

Pšenica, ulje, riža, konzervirana hrana, nafta...

29. april 2022, 9:19

Vlada Republike Srpske zadužila je zaključcima 03. marta 2022. godine I 07. aprila 2022. godine zadužila Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske da, u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, po hitnom postupku izvrši nabavku i obezbijedi skladištenje osnovnih životnih namirnica, žitarica i nafte.

Do danas su prema podacima koje je BUKA magazinui dostavilo Ministrstvo trgovine i turizma realizovane javne nabavke sljedećih proizvoda:

•         Jestivo ulje – po realizaciji procedura javnih nabavki ugovori su sklopljeni sa dobavljačem „Bimal“ Brčko. Nabavljena je količina od 290.000 litara, ukupne vrijednosti 1.133.730,00 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača.

•         Šećer - po realizaciji procedura javne nabavke ugovor je sklopljen sa dobavljačem „Studen Agrana“ Brčko. Nabavljena je količina od 190.000 kilograma, ukupne vrijednosti 273.429,00 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača.

•        Konzervirana hrana (različite vrste – mesne i prerađevine od ribe, povrće) - po realizaciji procedura javne nabavke ugovor je sklopljen sa tri dobaljača: „Sava Semberija“ Bijeljina, „Trivas“ Prnjavor i „NV trejd“ Teslić. Nabavljena je količina od 930.080 konzervi, ukupne vrijednosti 1.682.842,79 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača. Ostavljen je prostor za dodatnu količinu.

•         Pšenica - po realizaciji procedura javne nabavke ugovor je sklopljen sa dva dobaljača: „Kutjevo“ d.o.o. – Poslovna jedinica „Žitopromet“ Bijeljina i „Poljoprivrednik“ d.o.o. Derventa. Nabavljena je količina od 6.000 tona pšenice, ukupne vrijednosti 5.305.338,40 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača. Ostavljen je prostor za dodatnu količinu.

•         So – po realizaciji procedura javne nabavke ugovor je sklopljen sa dobavljačem „NV trejd“ Teslić. Nabavljena je količina od 95.000 kilograma soli,  ukupne vrijednosti 81.628,56 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača.

Kako nam je rečeno u resornom ministrstvu, zbog promjena na tržištu nafte i naftinih derivata, odnosno značajnog pada cijena na svjetskom tržištu u toku same procedure nabavke i visoke cijene dostavljenih ponuda, poništen je postupak nabavke nafte i u toku je pokretanje nove procedure nabavke.

“Vlada Republike Srpske usvojila je na sjednici održanoj u četvrtak, 21.04.2022. godine, Informaciju o raspodjeli robe nabavljene u postupku interventnih nabavki, te Zaključkom zadužila Ministarstvo trgovine i turizma da izvrši raspodjelu navedenih roba. Količine konzervirane hrane, suncokretovog ulja, šećera i soli određene su u skladu sa pojedinačnim potrebama ovih ustanova dostavljenim službama Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske u prethodnom postupku, a namirnice će biti doznačene za petnaest javnih kuhinja i ukupno 3.570 korisnika”, istakli su u ovoj instituciji za BUKU napominjući i da je Vlada Republike Srpske predmetnim Zaključkom zadužila Ministarstvo da iz interventno nabavljenih količina merkantilne pšenice obezbijedi pšenično brašno za godišnju potrebu svih registrovanih javnih kuhinja u Republici Srpskoj.

Kako su za Buku ocjenili tržište u Republici Srpskoj je trenutno stabilno i nema straha od nestašice roba, a nadležne službe kontinuirano prate stanje na tržišti u cilju pravovremene intervencije. U slučaju potrebe, proizvodi i sirovine nabavljene u ovom postupku biće pušteni u promet.

Nažalost ostali smo uskraćeni za odgovor po kojim cijenama bi se ova roba, ukoliko se pojavi na policama, prodavala- po nabavnim ili onim koje tada budu na tršištu