<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Inspektori sljedeće sedmice na terenu zbog tajnih pripremnih radnji za otvaranje rudnika u Bistrici

Inspektorat Republike Srpske je juče zaprimio predstavku građana koja se odnosi na radove na lokaciji Bistrice kod Prijedora.

07. juni 2023, 1:18

"Inspekcijska kontrola planirana je za sljedeću sedmicu, nakon čega ćemo moći dati odgovor o kakvim radovima je riječ i koje su mjere koje može preduzeti republički rudarski inspektor“, rekli su za BUKU iz Inspektorata RS.

Bistrica se nalazi između Prijedora i Banjaluke, u podnožju Kozare, na svega 6 kilometara od Nacionalnog parka “Kozara”.

Mještani naselja Bistrica koje se nalazi u opštini Prijedor održali su u nedjelju naveče zbor građana da bi upozorili da ne žele otvaranje rudnika u svom mjestu. Bistrica se nalazi između Prijedora i Banjaluke, u podnožju Kozare, na svega 6 kilometara od Nacionalnog parka “Kozara”.

Nedavno su u selo Bistricu ušle mašine da bi se pripremio teren za otvaranje novog rudnika. Međutim, mještani su jasno rekli da ne žele rudnik u svom mjestu.

O svom protivljenju otvaranju rudnika obavijestili su sve nadležne institucije, a prema riječima mještana inspektori su na terenu.

Na osnovu svih prijedloga i komentara građana nakon zbora definisana su tri Zaključka koja su jednoglasno usvojena i to:

1. Građani MZ Bistrica NE ŽELE da se na području njihove MZ vrši ekploatacija uglja (lignita);

2. Građani MZ Bistrica će koristiti sva dozvoljena sredstva kojim će pokazati svoje nezadovoljstvo ukoliko se aktivnosti na otvaranju rudnika uglja što prije ne zaustave;

3. Građani MZ Bistrica formiraju Radnu grupu za koordinaciju svih aktivnosti koje su neophodne da se sprovedu kako bi se aktivnosti na otvaranju rudnika uglja što prije ne zaustavile.

Danijel Lazić, mještanin Bistrice, rekao je da su građani uznemireni i uplašeni, jer su svjesni kakve zdravstvene i kakve zdravstvene i društvene posljedice može izazvati eksploatacija uglja na području mjesne zajednice Bistrica.

slika

Mašine tajno ušle u selo Bistrica i vrše pripremne radnje za otvaranje rudnika: Mještani ogorčeni i uznemireni

BiH

Maja Isović Dobrijević