<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Delegacija EU u BiH o Dodikovom "američkom" zakonu o NVO: Neprihvatljive najave vlasti Republike Srpske

Neprihvatljive su nedavne najave vlasti Republike Srpske o uvođenju propisa koji bi mogli značajno suziti prostor za građanski angažman, kažu za BUKU u Delegaciji EU u BiH.

10. mart 2023, 8:47

foto BUKA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu.

Povodom najave ovog zakona upitali Ured Delagacije EU U BiH u vezi sa najavama ovog zakona.

EU smatra veoma značajnim doprinos civilnog društva procesu evropskih integracija u Bosni i Hercegovini a civilno društvo suštinskim dijelom napretka i reformi u zemlji.

"Svako neutemeljeno ograničavanje efektivnog ostvarivanja temeljnih prava i sloboda, uključujući pravo na udruživanje (i izražavanje), samo po sebi je u suprotnosti sa težnjama Bosne i Hercegovine da napreduje na evropskom putu" rekao je za BUKU portparol Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig.

U tom kontekstu, neprihvatljive su nedavne najave vlasti Republike Srpske o uvođenju propisa koji bi mogli značajno suziti prostor za građanski angažman, smatraju u EU.

Oni su podsjetili da ključni prioritet 11. iz Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU poziva Bosnu i Hercegovinu da osigura povoljno okruženje za civilno društvo.

Prilikom najave Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci "nazivaju stranim agentima na prostoru SAD-a".

On je kazao da će biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati Republika Srpska.

Dodik je naglasio da taj zakon podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja.

"Vlasti RS ne bi trebale strahovati od rada organizacija civilnog društva. Naprotiv, njihov angažman je ključna komponenta demokratskih društava" rekli su za BUKU u Delegaciji EU.

Dana nakon što se Dodik obrušio na Fondaciju Soroš, korak dalje otišao je bivši Dodikov savjetnik Srđan Perišić koji je u autorskom tekstu kritikovao rad USAID-a, za kojeg tvrdi da upravlja različitim "političkim procesima"

Portal Gerila podsjetio je na sastanak tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika 2021. godine sa administratorkom američke upravo američke Agencije za međunarodni razvoj Samantom Pauer odnosno USAID-a.

“USAID je u proteklim godinama dao ozbiljan novac Republici Srpskoj i mi smo zahvalni za pomoć koja je do sada pružena. Ostajemo posvećeni saradnji i projektima sa USAID-om ”, rekao je Milorad Dodik, između ostalog na konferenciji za medije nakon sastanka sa Pauer.

Ovaj portal podsjeća i na broijne druge projekte na kojima se sarađuju brojni ivoi vlasti ne samo u Republici Srpskoj već i u Bosni i Hercegovini, čiji je Savjet ministara postigao sporazum sa ovom američkom fondacijom.

Iz Delegacije EU smatraju kako neutemeljena ograničenja u djelovanju organizacija civilnog društva predstavljaju žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava.