<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Davor Dragičević: Pravna borba je završila zvanično danas

Svi znaju sve i šute, poručio je Dragičević

02. mart 2023, 4:52

Foto: BUKA

U Tužilaštvu BiH u Sarajevu održan je sastanak Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, i advokata Ifeta Ferageta s postupajućom tužiteljkom u predmetu "Dragičević" Ozrenkom Nešković. Nakon sastanka Feraget je bio zadovoljan, a Dragičević je rekao kako sa tužiteljkom nije mogao naći zajedničku riječ. Nakon sastanka Dragičević se obratio medijima rekavši da danas prestaje njegova pravna bitka. Na pitanje novinara BUKE da li to znači da odustaje od borbe za Pravdu, Dragičević je rekao: “Ne. Od pravne borbe da, to sam rekao i postupajućem tužiocu kakva mi je namjera šta da uradim. Pravna borba je završila zvanično danas. To sam rekao i Ifetu Feragetu.“

Upitan kakva je to borba koja mu preostaje ako je odustao od pravne, Dragičević je odgovorio: „Borba za Davida. Ko je ubio Davida? Ja znam ko je ubio Davida. Vrlo jednostavno.“

On i postupajuća tužiteljica su, rekao je, dva svijeta različita.

„Svi znaju sve i šute. Čekaju neke dokaze. Nikad oni neće naći dokaze koje sud i neki advokati neće oboriti. Najveća greška zakona je što ja nisam stranka u postupku. Da ja i moj advokat gospodin Ifet Feraget dokažemo ono što tvrdimo. Da mi na okolnosti svirepog ubistva ispitujemo svjedoke. Tako da nemam nikakvo povjerenje u institucije ove države, entitetske sam davno završio“, dodao je Dragičević.

Njemu je, kako kaže, pao kamen sa srca jer više neće dolaziti u Tužilaštvo.

„Vidjeli ste kako je maloprije Muriz Memić reagovao, to je sasvim očekivano.  Ovo je leglo korupcije, kriminala, zaštitnika ubica i zločinaca“, rekao je Dragičević.

Ifeta Ferageta nazvao je velikim čovjekom koji će i dalje ostati njegov advokat te voditi pravne bitke u kojima Dragičević više neće učestvovati jer u njemu više ne postoji ni trunka povjerenja u institucije. 

„Naredni put ako me žele ispitivati moraće mi staviti lisice i dovesti me. Ne želim više s njima nikakvu saradnju. Ja ću se boriti koliko mogu, kako mogu, kako sam svom djetetu obećao i to je to. Znam da su mnogo uradili na protoku vremena, podrška slabi, ljudi su umorni. Ja svoje dijete ne dam i neću nikad dati. Vama hvala. Što se tiče tužilaštva i ovoga što oni rade nemojte me više zvati, ja neću više nikad izjave dati. Očigledno kao da pričamo različitim jezikom“, poručio je.

slika

Ifet Feraget: Nedavni pretresi u Banjaluci će učvrstiti tezu da je David ubijen

BiH

Slađan Tomić

Kaže da je postavio vrlo logično pitanje postupajućoj tužiteljici: „Da li je normalno da tužilac koji istražuje jedan zločin nije nikad izašao iz kancelarije i nije nikad bio u Banjaluci da vidi gdje je most, gdje je Crkvena.“

Uvjeren je da tužilaštvo nije zainteresovano za istinu i da ih David Dragičević ne zanima.

„Znate šta njih najviše boli? Vi ih bolite. Svaki zarez u medijskom obraćanju  tužioci, sudije prate umjesto da prate i rade svoj posao“, smatra Dragičević.

Najviše mu je zasmetalo što, kako kaže, nema spremnosti da se pokrene nova, adekvatna istraga. Napomenuo je i da su na račun Davida Dragičevića iznesene mnoge uvrede i laži, dok za njegovo ubistvo nema ni optužene osobe.

Na pitanje BUKE da li očekuje reakciju, pomoć ili podršku međunarodne zajednice poput OHR-a, Evropske unije, Dragičević je rekao da ne očekuje.

„Oni podržavaju ovu vlast. Njima odgovora ovakvo stanje. Oni su leglo korupcije. Oni su sve ove doveli, imenovali. Njima nije bitno ni hoće li biti rat, njima je bitno da odvedu našu mladost. Ko je pametan mora ići odavde“, zaključio je Dragičević.