<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bećirović razgovarao sa Schmidtom o zakonu o državnoj imovini, evo šta je saopšteno

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak BiH i zaustaviti destruktivnu separatističku politiku organa vlasti RS-a

04. oktobar 2023, 7:01

SARAJEVO (AA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj situaciji u BiH, javlja Anadolu.

Iz Kabineta člana Predsjedništva Bećirovića saopšteno je da je naglasio da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu separatističku politiku organa vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS). Bećirović je rekao da međunarodna zajednica treba što prije djelovati kako bi se zaustavilo podrivanje temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Kako se navodi u saopštenju Bećirović je upoznao Schmidta sa detaljima zakona o državnoj imovini, koji je jučer upućen u proceduru Predsjedništvu BiH.

"Član Predsjedništva je rekao da je fundamentalni osnov za donošenje ovog zakona sadržan u Aneksu 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH. Bosna i Hercegovina kao pravni sljednik Republike Bosne i Hercegovine, titular je, i slijedom toga, nosilac prava vlasništva na cjelokupnoj državnoj imovini. Entiteti i drugi nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj budu ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH", navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora Bećirović je istakao da državna imovina reflektira državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Kazao je da država Bosna i Hercegovina, kao i sve druge države članice Ujedinjenih nacija, mora imati sve prerogative nezavisne i suverene države, uključujući i državnu imovinu.

Bećirović je dodao da je zakon o državnoj imovini zasnovan na principima pravne države, prema kojem Bosna i Hercegovina kao pravna država svojim građanima garantira pravnu sigurnost, koja je bitno načelo bh. pravnog sistema.