<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ambasada Njemačke u BiH: Prijetnje smrću Schmidtu potpuno neprihvatljive

Savezna vlada Njemačke očekuje da vlasti RS-a u okviru važećeg zakonodavstva poduzmu mjere protiv odgovornih i da ih pozovu na odgovornost

22. april 2022, 5:11

Prijetnje smrću visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu izrečene u Banjoj Luci na protestnom skupu protiv njegove odluke o Zakonu o neprokretnoj imovini u RS-u, donesene 20. aprila, ne opravdavaju pravo na slobodu govora i potpuno su neprihvatljive, stav je ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

"Savezna vlada Njemačke očekuje da vlasti RS-a u okviru važećeg zakonodavstva poduzmu mjere protiv odgovornih i da ih pozovu na odgovornost", navode iz ambasade.

Iz ambasade Njemačke u BiH napominju kako su sloboda govora i sloboda okupljanja osnovni stubovi demokratije te da Savezna vlada Njemačke podržava i promovira ove osnovne slobode. Međutim, ove slobode se moraju odgovorno primjenjivati ​​i sprovoditi.

"Savezna vlada najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu", naglašavaju iz ambasade Njemačke u BiH.