<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aleksandar Trifunović: Ova zemlja zaista i nije ni srpska, ni muslimanska ni hrvatska nego samo i isključivo Njihova

Jubileji

Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska, slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

25. novembar 2022, 10:18

 

Vraćao sam se prije par godina za Banjaluku iz Sarajeva na današnji datum, 25. novembar, dijelom i putevima ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a. Rupa na rupi, odroni...voziš se i ne znaš šta te čeka, jer u ovoj zemlji na putu je jedino siguran saobraćajac...slušao sam emisiju na radiju, tema zašto će današnji dan u Federaciji BiH biti neradan, a u Republici Srpskoj radan, još jedan prigodni razgovor o formi, a ne o suštini...za oko 550 000 nezaposlenih u eteru ove vukojebine, svaki dan i jeste neradan, ali to nije tema ...i reže tako istoričari jedni na druge, učili po jednom, a sada podučavaju po drugom prigodnom programu ... kad im ponestane argumenata i kad već ne znaju kako da objasne žive, po nepisanom pravilu učitelji potežu mrtve...vaskrsavaju i jurišaju ustaše, četnici i partizani radiotalasima...istovremno, unuci im virtuelno i stvarno zapišavaju spomenike i kosturnice, rijetke tragove antifašizma, zarasle u korovu.

Poraženi saradnici okupatora sada su, kažu, mlade političke nade, zvijezde vodilje ...

Ova zemlja je nastala na borbi protiv fažizma, od okupatora su ove gradove oslobodili partizani. To su istorijske činjenice.

U Mrkonjić Gradu, na današnji dan 1943. godine, održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a.

“Žene Bosne i Hercegovine, uzevši značajno učešće u narodno-oslobodilačkoj borbi, postale su čvrst oslonac narodno-oslobodilačkog pokreta. Zajedno sa svojim drugovima, žene će se i nadalje boriti protiv okupatora i njegovih sluga, a sutra, poslije oslobođenja naše zemlje, one će uložiti sve svoje snage u izgradnju sretne budućnosti naše BiH”, poručila je tog dana sa govornice narodni heroj Rada Vranješević, partizanka iz Rekavica pored Banjaluke. Njen govor je zabilježen jednom od najpoznatijih fotografija ZANOBIH-a.

Opredjeljenje učesnika ZAVNOBIH-a je bilo jugoslovensko, i Bosna i Hercegovina je tada uspostavljena kao federalna jedinica nove Jugoslavije.

Odbijanje obilježavanja 25. novembra pokazuje potpuno nepoznavanje istorije i politike i zaslijepljenost dnevno političkom ideologijom. Jer, ZAVNOBiH u sebi nije sadržao nijednu negativnu ideju ili poruku. Tog dana u Mrkonjić Gradu nastala je i ova rečenica:

“Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.”

U malo sam stvari siguran, ali u ovo jesam.

Ti čestiti partizani i antifašisti siguno nisu hrabro svojim kostima temeljili ovu zemlju zarad nas ovakvih i ološa koje smo izabrali da nas vode, ološa zbog kojih ova zemlja zaista i nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego samo i isključivo Njihova...