„Eos Matrix“ priznao poraz i otpisao dugovanja građanima

Sarajevska kompanija “Eos Matrix”, koja se bavi naplatom dospjelih i nenaplativih potraživanja, iza kojih se, prema brojnim sudskim presudama, nalaze nepostojeći krediti, obavijestila je brojne građane koji su ih tužili, da su njihovi navodni dugovi otpisani, piše Etrafika.

Prema riječima advokata Dina Tešića koji zastupa nekoliko stotina oštećenih građana u parnicama protiv “Eosa”, a koji su opterećeni kreditima i bili žrtve prevare Mikrokreditne fondacije “Prizma” i Mikrokreditnog društva “Sinergija”, na njihove adrese je prije nekoliko dana stiglo obavještenje o otpisu duga.

Navodni dug otpisan je Senadi Rizvanović i Senadu Rizvanoviću, Mladenu Bolobanu, Danijelu Krivošiji i Simi Fonjigi. Svi žive u Gradišci.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Koristimo priliku da vas obavijestimo da je vaše dugovanje po osnovu ugovora o kreditu otpisano iz naših poslovnih knjiga. Takođe, potraživanje koje je egzistiralo na osnovu ugovora je ažurirano u Centralnom registru kredita pri Centralnoj banci BiH. Na osnovu navedenog, obavještavamo vas da društvo nema više potraživanja prema vama”, navodi se u pismu koje je stiglo na adrese najmanje petoro građana Gradiške, koji se već nekoliko godina bore da dokažu da nisu dužni.

Pobjeda prevarenih građana

Tešić kaže da je bila dovoljna samo izjava da je njegova kancelarija uputila tužbe nadležnom sudu da “Eos Matrix” njegovim klijentima pošalje obavjest o otpisu dugovanja i brisanju potraživanja iz Centralnog registra kredita pri Centralnoj banci BIH.

“Očigledno je da je ugled koji smo stekli višegodišnjim radom u zastupanju građana BiH u sporovima banaka i mikrokreditnih organizacija vezanim za potraživanja iz ugovora o kreditima uticao da momentalno se povuku iz ‘Eosa Matrixa’ i prestanu proganjati naše klijente. Nije prvi put da suprotna strana ovako reaguje na informacije da smo zastupnici i odrekne se potraživanja. Jasno je da se naši stavovi uvažavaju, ne samo od strane suda, veći i od banaka i mikrokreditnih organizacija, te društava za otkup spornih potraživanja”, kaže Tešić.

Nema ni mjesec dana od kada je portal eTrafika objavio da je Osnovni sud u Gradišci osudio Gorana Čikića zvanog “Sani” na dvije godine zatvora i poništio čak 162 lažna ugovora o kreditu koje je sklopio kao službenik Mikrokreditne fondacije “Prizma”, a čija je potraživanja otkupila sarajevska firma “Eos Matrix”.

Ovom presudom okončana je višegodišnja borba za 124 prevarena građanina i građanke Gradiške koji su, vjerujući da dobijaju donaciju prije 12 godina, potpisali lažne ugovore o kreditu.

Kada je “Prizma” gurnuta u stečaj, njena potraživanja otkupio je “Eos Matrix”, agencija koja je ovim ljudima u proteklim godinama zagorčavala život neprestanim proganjanjem, pozivima i pritiscima, kako bi naplatili nepostojeća potraživanja.

Službenik osuđen, ali ne i onaj ko mu je dao instrukcije

Čikić je osuđen zato što je iskoristio svoj položaj kreditnog službenika u MKF “Prizma” i sa građanima slabijeg imovinskog stanja na području ove opštine zaključio ugovore o kreditu na iznose od 1.000 KM, 9.000 KM i 10.000 KM, a isplatio im iznose od 400 do 1.000 maraka, koje je lažno predstavio kao bespovratnu novčanu pomoć ove fondacije.

Na spisku osoba kojima je sud poništio potrživanja, su neki od ovih koji su dobili obavještenje o brisanju potraživanja iz Centralnog registra kredita, čime su ovi građani, nakon dužeg vremena, povratili svoju kreditnu sposobnost, a koju su izgubili ni krivi ni dužni.

Takođe, prošle sedmice je kompanija “Eos Matrix”, u Banjaluci preko PR agencije organizovala je druženje sa novinarima i pokušala da predstavi svoj rad kao društveno odgovoran, te optuži građane da su finansijski nepismeni.

“Banke daju kredite i svoj novac, a on se mora vratiti. Naši podaci govore da velika većina kredita koji se ne vraćaju dolazi od kategorija koje ne spadaju u ranjive. Dakle, ne dolaze od socijalnih kategorija, od ljudi koji su zapali u probleme ili se razboljeli, nego isključivo zbog finansijske nepismenosti, olakog zaduživanja i finansijske neodgovornosti i neadekvatnog upravljanja svojim novcem”, rekao je tada Petar Mrkonjić, direktor ove firme.

Pitali smo ga tada o ranije pomenuta 162 poništena ugovora o kreditu u Osnovnom sudu u Gradišci, kao i o brojnim krivičnim prijavama, koje su protiv njih podigli građani zbog neprestanih poziva radnika ove kompanije kojim ih zastrašuju i prisiljavaju da plate neku ratu.

“Radi se o nepravosnažnoj sudskoj presudi i ako postane pravonažna, mi smo tu oštećena strana jer nam je neko prodao kredite koji nisu važeći. Imamo 50.000 klijenata u bazi i bilo je nekoliko krivičnih prijava, ali to ne znači ništa, jer ne znači da će doći do suda”, rekao je Mrkonjić.

Poznati po uznemiravanju građana

Portal eTrafika više puta je pisao i o načinu poslovanja “Eos Matrixa” i o stotinama tužbi koje su podnijeli protiv građana, koji često nisu ni znali da su zaduženi zbog kreditnih i prevara sa donacijama koje su preko noći postale dugovanja. Mnogi među njima su kredite odavno otplatili, pa su se čak i deceniju nakon što su izmirili obaveze, ponovo “pojavili” kao dužnici sa tužbom zbog navodnih neizmirenih obaveza.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije