Višković je spomenuo član 8. Šmitovog zakona zbog Dodika. Provjerili smo o čemu se radi

foto BUKA

“Kristijan Šmit je u jednom momentu rekao kako je radio neke tehničke izmjene. Pa je u svom maniru sakrio ono najvažnije, a to je da je u članu 8. išao da pojača sudsku presudu i eliminaciju Milorada Dodika iz političkog života u Srpskoj. Onda su mu sugerisali, da će tako biti smijenjena Centralna izborna komisija, pa neće moći provoditi sve to što želi. Ekspresno je Šmit požurio, što je prije moguće, da članovima CIK-a produži neograničeno mandat” rekao je Radovan Višković.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo je krajem marta, kako je rekao, tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini a onda je donio ispravku odluke kojom se “postojeći članovi Centralne izborne komisije BiH ne podliježu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavovima (1) i (2) člana 2.5a ovog zakona, neće biti u obavezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uslova iz člana 2.5, stav (6), ako ti uslovi nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uslove propisane u članu 2.5., stav (6), tačke 6) i 7) ovog zakona”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prema ovoj ispravci Šmitove ranije odluke, neće se moći mijenjati sastav CIK-a BiH dok im ne istekne sedmogodišnji mandat na koji su imenovani. Prvobitno je CIK BiH mogao ostati bez još dva člana, jer je bilo predviđeno da im istekne mandat kada napune 65 godina života, tako da će dvojica članova ostati na tim pozicijama do 2027.godine.

Premijer Višković spomenuo je član 8 novog Izbornog zakona, a taj član je ustvari član 1.10 Izbornog zakona BiH koji se tiče prijevremenog prestanka mandata na koje je izabrani član vlasti izabran. Do sada je u ovom članu bilo osam stavki a Šmitovom intervencijom dodane su tri nove.

Naime prema izmijenjenom zakonu prijevremeni prestanak mandata ( pored postojećih koje su u tabeli gore ) prestaje i “danom pravosnažnosti sudske presude kojom mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja određenog zanimanja, djelatnosti ili dužnosti koja predstavlja funkciju izabranog člana u organu vlasti” i “danom pravosnažnosti sudske presude kojom mu je izrečena kazna koja za pravnu posljedicu osude ima prestanak te službene dužnosti i prestanak tog radnog odnosa. te “danom pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH kojom је utvrđeno da izabrani zvaničnik nije postupio u skladu s odredbama članova 1.8а, 1.8b ili 1.8с Izbornog zakona BiH”

Nove izmjene

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije