Predstavljen budući izgled Banjaluke: Od “rupe” se ne odustaje, projekat smanjen za jedan sprat

Prva javna prezentacija odnosi se na Nacrt Regulacionog plana za prostor između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Srpske ulice, Ulica Vase Pelagića, Bana Dr T. Lazarevića, Vidovdanske ulice i Trga srpskih junaka biće održana 05.01.2023. godine sa početkom u 14.00 časova u sali 33 Gradske uprave, (tzv. rupa)

Nacrti planova predstavljeni su od strane Centra za projektovanje i konsalting. Kada su u pitanju ulice Bana dr T. Lazarevića i Srpskoj ulici od filme Routing predloženo je da se saobraćaj odvija u jednom smijeru i da se postave “usporivači” saobraćaj, odnosno da bude “integrisan saobraćaj”.

Ističe se da u porti Hrama Hrista spasitelja nisu planirani objekti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Po novom idejnom rješenju za “rupu” smanjena je spratnost na p+10 u jednom dijelu, dok su i na ostalim dijelovima desila smanjenja.

Arhitektica Snežana Mrdja rekla je da je Gradonačelnik rekao da neće biti garaža ispod parka Banu Milosavljeviću i traži da se to ispravi.

“Treba napraviti što širi dio za pješake. Treba propisati integrisani saobraćaj i svi se slažemo da je to pozitivno”, istakla je ona.

Mrdja je komentarisala i donekle izmijenjen projekat “rupe” i ističe da dijelovi planiranja spratnosti nisu urbanistički najjasniji.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu rekao je da se i dalje ide u korist investitorima.

Arhitekta Aleksandar Lilić istakao da su kod ovog plana fascinantne granice koje su nelogične i koje se poklapaju sa granicama drugog regulacionog plana.

On je istakao da planiran objekat Društvenog sadržaja, pored parka Banu Milosavljeviću, nije na dobrom mjestu.

“Gledam prostor i vidim objekat koji ne pripada ničemu. Taj objekat treba pomjeriti”, rekao je Lilić.

Lilić je komentarisao i planirani spomenik na lokaciji parkinga Kraša, i istakao je da taj prostor nije dobar za tako velik spomenik.

“Ukoliko je važna veličina spomenika imamo prostor na Malti koja može podnijeti tako velike gabarite. Prostor Muzeja savremene umjetnosti RS rekao je da taj prostor treba opredijeliti za život, a ne za prošlost koliko god ta prošlost bila teška”, istakao je Lilić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije