Ugalj u Bistrici i dalje vade iako im je poništena ekološka dozvola

 Okružni sud u Banjaluci je prije nekoliko dana poništio ekološku dozvolu izdatu koncesionaru “Drvo-export” iz Teslića za eksploataciju uglja na ležištu Bistrica kod Prijedora, međutim ugalj se i dalje vadi.

Kako se navodi u presudi, nadležno ministarstvo je donijelo odluku bez izrade studije uticaja na životnu sredinu, što je rezultiralo neadekvatnim mjerama zaštite životne sredine.

Podsjećamo, mještani Bistrice su u više navrata organizovali proteste protiv eksploatacije uglja, te poručivali, između ostalog, da bi to bio kraj ovog sela.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Redžib Skomorac, pravni savjetnik Centra za životnu sredinu, iz kojeg su objavili ovu vijest, rekao je da je ova presuda ključna za sprečavanje legalizovanja nelegalnih rudarskih radova.

“Uticaj poništenja ekološke dozvole na koncesiju bi morao biti momentalan, ali i presudan za uopšte mogućnost nastavka realizacije sporne koncesije. Kontinuirano smo ukazivali na opasnosti od legalizovanja faktičkog stanja na terenu, tj. preuranjenih i rudarskih radova za koje nisu postojali pravni preduslovi. Međutim, pored toga, svakako očekujemo da će ova odluka biti bitan dokazni materijal u parničnoj tužbi koju je grupa mještana Bistrice nedavno podnijela protiv organa vlasti i investitora zbog povreda osnovnih ljudskih prava”, naveo je Skomorac.

Centar je obezbijedio i pravno zastupanje ukupno 32 mještanina Bistrice i okolnih sela, koji su uz pomoć advokata takođe pokrenuli upravni spor.

“Sud je potvrdio naše tužbene navode da su radovi na predmetnoj lokaciji započeli prije nego što je za njih data koncesija i prije nego što su se počeli pribavljati izvještaji koji su korišteni za izdavanje ekološke dozvole. Iz tog razloga nije ni utvrđeno pravo ‘nulto’ stanje životne sredine, kakvo je postojalo prije radova i kakvo je ekološkom dozvolom trebalo zaštiti. Imajući u vidu te činjenice, i da se presudom potvrđuju naši tužbeni navodi, nejasno je kako bi se ikada mogla u ovom slučaju izdati zakonita ekološka dozvola, jer tom dozvolom treba da se štiti ‘nulto’ stanje životne sredine, a ne stanje životne sredine koje je pod uticajem projekta izmijenjeno”, kazala je Dragana Stanković, advokatica iz Banjaluke, koja je zastupala grupu mještana.

Nadležni su pozvani da obustave sve aktivnosti na ovom ležištu dok se ne ispune zakonski uslovi.

“Konačno, od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zahtijevamo da omogući javne konsultacije u postupku odlučivanja o novoj ekološkoj dozvoli, te zainteresovanoj javnosti omogući uvid u dopunjene dokaze koje je koncesionar dužan izraditi i dostaviti”, saopšteno je iz Centra.

Inače, grupa građana iz mjesne zajednice Bistrica u Prijedoru podnijela je tužbu protiv koncesionara kompanije “Drvo-eksport”, grada Prijedora i Republike Srpske zbog otvaranja rudnika uglja lignita na području ove mjesne zajednice.

Zoran Ninić, mještanin Bistrice i jedan od onih koji je podnio tužbu, rekao je za “Nezavisne novine” da se mještani ne osjećaju kao pobjednici.

“Vrlo je ružno to da ste pobijedili vašu vlast, odnosno vaše ministarstvo koje bi u stvari trebalo da brine o vama. To je Pirova pobjeda. Oni su donijeli kancelarijske odluke, nikad niko u Bistricu nije došao. Ministarstvo na teren nije poslalo ni pomoćnu radnicu, jer da je i ona došla, vidjela bi da to nije u redu. Mi smo razočarani u Republiku Srpsku. Ovdje od samog početka ništa nije po zakonu. Na to smo ukazivali, podnosili tužbe, prijavljivali inspekcijama, a nismo dobili nijedan nalaz inspektora koji bi rekao da treba stvari dovesti u zakonske okvire i da trebamo poštovati propise. Skoro svi inspektori su rekli da je sve u skladu sa zakonom. Ako je u skladu sa zakonom, kako je moguće da sud poništi rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju?”, naglasio je Ninić.

Prema njegovim riječima, iako je sud poništio ekološku dozvolu, radovi i dalje teku, te nisu zaustavljeni.

“Kako je moguće da se i dalje eksploatiše ugalj, a ključni dokument je poništen? Samim tim i upotrebna dozvola treba da bude van snage. Obavijestili smo sve nadležne inspektore o odluci Okružnog suda u Banjaluci i oni bi trebalo da izađu na teren i donesu barem privremenu mjeru o zaustavljanju radova. Ipak, mislim da se to neće desiti. Mi smo sve isto što smo sudu poslali, poslali i njima, a do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor. U iole normalnoj državi ministar za prostorno uređenje bi trebalo da da ostavku”, istakao je Ninić.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa koncesionarima, ali se Mladen Markočević, direktor “Drvo-exporta” iz Teslića, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nije javljao na naše pozive.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije