Došlo je vrijeme za diskusiju o reparacijama za ropstvo

Lideri Komonvelta saopštili su na kraju samita u Samoi da je došlo vrijeme za diskusiju o tome da li Velika Britanija treba da se obaveže na reparacije zbog svoje uloge u transatlantskoj trgovini robljem.

Ropstvo i prijetnja od klimatskih promjena bile su glavne teme tokom sedmodnevnog samita za predstavnike 56 zemalja u ovoj grupi, od kojih većina ima korijene u britanskoj imperiji.

Britanski premijer Kir Starmer, čija je zemlja dugo odbijala pozive na finansijsku kompenzaciju zemljama pogođenim ropstvom, rekao je da se na samitu ne raspravlja o novcu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Lideri su u zajedničkoj izjavi naveli da su se “saglasili da je došlo vrijeme za smislen, istinoljubiv razgovor, pun poštovanja u pravcu stvaranja zajedničke budućnosti zasnovane na pravičnosti”.

Podsticanje bivših kolonijalnih sila kao što je Britanija da plate reparacije ili izvrše nadoknadu na drugi način dobilo je zamah širom svijeta, posebno među karipskom zajednicom i zemljama Afričke unije.

Oni koji se protive reparacijama kažu da zemlje ne bi trebale da budu odgovorne za istorijske greške, dok oni koji podržavaju ideju smatraju da je nasljeđe ropstva dovelo do ogromne i postojane rasne nejednakosti.

U zajedničkom saopštenju ne pominje se u kom bi obliku trebalo da budu reparacije. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije