Preokret u Moldaviji:”Napad bez presedana na demokratiju, ušle su nam desetine miliona eura”

U zadnja dva sata istopila se prednost za moldavsko “ne” Evropi.

Situacija je sljedeća: Nakon što je prebrojano 98,33 posto glasova, na referendumu je za ulazak u EU glasovalo 50,03% glasova, a glsova protiv bilo je 49,97%.

To je rezultat koji je malo ko očekivao jer je nekoliko nedavnih anketa govorilo da će opcija za ulazak u EU sigurno pobijediti. Aktualna proevropska predsjednica Maia Sandu ranije je osudila tijesan rezultat kao posljedicu stranog uplitanja u moldavsku politiku.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Rekla je da je to “napad bez presedana na demokratiju”, misleći na raširene tvrdnje da je Rusija plaćala ljudima da glasaju na određen način, što Moskva negira.

Moldavska predsjednica Maia Sandu osudila je sinoć “napad bez presedana na demokratiju”, i to kad je bilo prebrojeno oko 90 posto glasova te se činilo da je na referendumu vezanom uz ulazak u EU kao strateški cilj zemlje prilično uvjerljivo pobijedio odgovor “ne”.

“Kriminalne skupine, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desetinama miliona eura, lažima i propagandom kako bi zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti”, rekla je evropski orijentisana predsjednica novinarima u Kišinjevu, prenose strani mediji

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije