Svi lijepi gradovi Evrope za koje vam treba dubok džep: Samo za stan treba izdvojiti ovu cifru

Kirije u nekim evropskim gradovima idu i preko 3.000 evra.

Neki gradovi u Evropi izdvajaju se po jako visokim cijenama kirija za nekretnine. Ako govorimo na nivou Evropske unije, ubjedljivi pobednik je prestonica Holandije, Amsterdam, dok je na nivou cijelog kontinenta London daleko ispred svih.

Prosječne kirije u Londonu dostigle su rekordno visokih 3.220 evra mjesečno, što je porast od 2,5 odsto u odnosu na prošlogodišnju vrednost, prema novom izvještaju. Podaci, koje je objavio britanski portal za nekretnine Rightmove, zasnovani su na analizi više od pola miliona nekretnina oglašenih za iznajmljivanje na sajtu kompanije između jula i septembra 2024. godine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prosječna cijena je izračunata na osnovu traženih kirija za sve vrste nekretnina, od garsonjera i stanova sa jednom spavaćom sobom do kuća sa više soba. Uz ove varijable, London i dalje ostaje jedno od najskupljih mjesta za život, sa cijenama kirija koje nadmašuju one u uporedivim evropskim zemljama.

Rightmove je izračunao da je prosječna kirija u poželjnijim dijelovima unutrašnjeg Londona vrtoglavih 3.795 evra, dok su cijene u spoljnim delovima Londona bile skromnije, sa prosječnom kirijom od 2.797 evra.

Kako se cijene kirija u Londonu upoređuju sa evropskim rivalima?

Njemačka kompanija za analitiku podataka, Statista, ispitala je troškove iznajmljivanja u 23 vodeća evropska grada u prvom kvartalu godine kako bi utvrdila najskuplja mesta za iznajmljivanje. Gradovi poput Milana, Pariza, Amsterdama, Berlina, Lisabona, Helsinkija, Atine i Rima (ali ne i Londona) analizirani su kako bi se utvrdilo koliko bi koštalo iznajmljivanje namještenog stana sa jednom spavaćom sobom.

Nakon analize, istraživači Statista-e identifikovali su Amsterdam kao najskuplju lokaciju za iznajmljivanje jednosobnog stana, sa kirijama koje premašuju 2.275 evra mjesečno. Holandski grad je, iako skuplji od svojih kontinentalnih susjeda, bio gotovo 1.000 evra mjesečno jeftiniji od rente u Londonu.

Gradovi kulture i romantike među najskupljima

Nakon Amsterdama, Rim i Pariz su bili najskuplji gradovi za iznajmljivanje među zemljama obuhvaćenim ispitivanjem. Stanari bi morali da izdvoje 2.000 evra mjesečno da bi živeli u Vječnom Gradu, dok oni koji žele da slijede korake iz serije “Emili u Parizu” moraju da pronađu 1.862 evra za druženje sa pariškim modnim ikonama.

Holandski gradovi Roterdam, Utreht i Hag takođe su bili među 10 najskupljih mjesta za iznajmljivanje. Roterdam, sa kirijama od 1.795 evra mjesečno, zauzeo je četvrto mjesto na listi, a sledi ga Hag na petom mjestu sa mjesečnom kirijom od 1.790 evra.

Utreht je izgubio šesto mjesto od Minhena, njemačkog grada čija je kirija od 1.770 evra pretekla mjesečnu cenu od 1.746 evra u Utrehtu.

Italijanski gradovi Bolonja i Firenca našli su se pri vrhu liste na 11. i 12. mjestu, sa kirijama od 1.600 evra mjesečno, istom kao u Pragu.

Evropske prestonice Madrid i Berlin bile su znatno jeftinije od Londona i Amsterdama, sa kirijama u španskom gradu prosječno 1.494 evra, a u njemačkoj prestonici 1.500 evra.

Najpovoljniji gradovi sa rentama oko 1.000 evra

Budimpešta, Atina i Torino su bila najpovoljnija mjesta za iznajmljivanje među 23 grada obuhvaćena ispitivanjem. Budimpešta je ponijela titulu grada sa najjeftinijom kirijom, sa mjesečnim naknadama koje su nešto ispod 1.000 evra.

Stanari u Mađarskoj morali bi da izdvoje 950 evra mjesečno da bi živjeli u glavnom gradu zemlje. Atina, grčka prestonica na obalama Mediterana, naplaćuje stanarima 1.000 evra za uživanje u njenim brojnim čarima, dok italijanski grad Torino nije daleko iza sa prosječnom kirijom od 1.100 evra.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije