Organizovana grupa doktora u Turskoj osumnjičena za smrt 21 bebe

Grupa doktora prijemnog centra dvije bolnice u Istanbulu organizovala je kriminalnu šemu, preusmjeravajući novorođenčad umjesto urgentnih u privatne klinike zbog čega je umrlo 21 dijete.

Naime, doktori su na taj način ostvarili nezakonitih prihod, a posljedice zbog nemara doktora imalo je za ishod smrt 21 bebe, zbog čega tužioci u Istanbulu traže od 10 do 589 godina zatvora za optužene, objavio je list Hurriyet.

Desetine osumnjičenih medicinskih radnika uključeno je u slučaj „bande u bijelim mantilima“, uključujući šefa organizovane kriminalne grupe Firata Sarija, koji je radio kao pedijatar u jednoj istanbulskoj bolnici.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sa posla je suspendovano 47 osumnjičenih, a prema odluci tužilaštva pritvoreno je 22 ljudi, zatvorene su dvije od 19 privatnih bolnica za koje se smatra da su „materijalno odgovorne“.

– Prema optužnici, osumnjičeni su premještali pacijente u one bolnice sa kojima su se prethodno dogovorili, a ne u one u kojima bi bebe dobile neophodnu medicinsku njegu. Cilj osumnjičenih je bio maksimalna zarada, a ne poboljšanje zdravstvenog stanja djece – piše list.

Tužilaštvo napominje da su pripadnici grupe tjerali roditelje novorođenčadi da idu u jednu od privatnih bolnica po izboru „doktora“, gdje su djeca smještena u neonatalne jedinice, zadržavana mnogo duže od potrebnog vremena, pa su doktori dobijali 3-4 puta više novca nego u državnim bolnicama.

Turski mediji su objavili spisak 19 privatnih bolnica uključenih u slučaj. U okviru ovog slučaja se istražuje smrt najmanje 21 bebe.

Tužilaštvo smatra da su uzrok smrti infekcije od kojih su djeca oboljela na odjeljenjima za novorođenčad, kao i opšta nestašica doktora u bolnicama sa kojima su se članovi bande dogovorili.

Kako se navodi, o djeci su se često brinule medicinske sestre koje su se predstavljale kao doktori, a jedan broj članova bande optužen je za prodaju droge iz bolnica.

Organizatoru te grupe prijeti kazna od 180 do 589 godina zatvora zbog optužbi za ubistvo sa predumišljajem iz nehata, falsifikovanje isprava, prevaru, organizovanje organizovane kriminalne grupe, dok drugim doktorima i zaposlenima u zdravstvenom sistemu prijeti kazna od 10 do 437 godina zatvora, piše Hurriyet.

Optužnica ima skoro 500 stranica i sadrži, između ostalog, transkripte razgovora doktora koji su se često rugali roditeljima beba čiji su životi bili ugroženi.

Ministarstvo zdravlja bori se protiv svih vrsta nezakonitosti, kao i protiv svih onih koji zloupotrebljavaju ljude koji imaju probleme i koje bi trebalo da liječe, naglasio je turski ministar zdravlja Kemal Memišoglu.

On je istakao da je ovo napad na „turske vrijednosti i oblast u kojima je Turska zaista uspješna“.

– Ministarstvo zdravlja neće dozvoliti da naši zdravstveni radnici, koji nesebično ispunjavaju svoje obaveze, spasavaju živote i obezbjeđuju liječenje, budu optuženi za nehumano ponašanje – rekao je on

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije