KUSTURICA I MITROVIĆ U KLINČU: Reditelj traži da se zabrani emitovanje snimka koji je kreirala vještačka inteligencija, a u kojem se koristi njegov lik i glas

Reditelj Emir Kusturica zatražio je da Viši sud u Beogradu zabrani Želјku Mitroviću emitovanje snimka koji je kreirala vještačka inteligencija, a u kojem se koristi Kusturičin lik i glas.

Reditelj Emir Kusturica zahtijeva da Više javno tužilaštvo i REM pokrenu postupak protiv PINK zbog emitovanja tog snimka.

Zbog korišćenja tehnologije za lažiranje i kreiranje uvredljivog sintetizovanog audio i video snimka, Emir Kusturica zahtijeva da Posebno odjeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pokrene postupak i zahtijeva uklanjanje predmetnog snimka, da REM pokrene postupak protiv PINK a da Viši sud u Beogradu donese privremenu mjeru i zabrani Želјku Mitroviću dalje emitovanje i da na bilo koji drugi način učini dostupnim u javnosti nezakonitu obradu glasa i lika, navodi se u saopštenju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nezakonito korišćenje vještačke inteligencije za kreiranje lažnih i montiranih snimaka poznat kao ‘dipfejk’, je prepoznato u mnogim državama kao društveno opasno za demokratsko društvo, elementarna lјudska prava, ali i za bezbjednost građana, ističu iz advokatske kancelarije.

Kancelarija dodaje da tvorac snimka uvredu i nezakonito postupanje ne može pravdati navodnom satirom, ističući da „snimak nije ni satira, ni umjetnički ni bilo koji pravno dozvolјeni oblik izražavanja već zakonom zabranjeno postupanje suprotno javnom interesu“.

Emir Kusturica objavio je autorski tekst pod naslovom „Šta nam je, dakle, uradio Žeks?“, na koji mu je vlasnik TV PINK odgovorio snimkom koji je napravila vještačka inteligencija, a u kojem su iskorišćeni rediteljev lik i glas kako bi se napravio video materijal u kojem Kusturica navodno govori o nemilim događajima iz Ribnikara i Mladenovca spominjući dječaka ubicu i Uroša blažića

Kako je odgovorio Željko Mitrović?

– Dakle, priča počinje ovako, Žeks i ja prije tačno 20 godina šetamo njegovim fimskim gradom i razgovaramo o različitim mogućnostima i sve to mnogo prije nego što je Žeks počeo da hoda po vodi i da prkosi gravitaciji, da leti po Šimanovcima, kao i da je svevišnji lično, a ne stari dobri Žeks. Zapravo počeo je da radi sve ono što treba da radi tvorac, a ne Žeks. E sad, istini za volju, ja ne znam zašto sve to tvorac ne radi i šta sve tu nauka čeprka, ali svakako Žeksu sve to ne smije biti dozvoljeno jer nije on dobitnik Zlatne palme već ja, a ja niti letim, niti hodam po vodi, istini za volju više i ne režiram, ali kakve to ima veze, istorija mora stati tamo gdje sam ja stao i tačka, objavio je vlasnik PINK na mreži X sporni video, koristeći vještačku inteligenciju kako bi izgledalo kao da to izgovara Kusturica.

Podsjetimo, vlasnik PINK Željko Mitrović je ovaj video na X mreži objavio nakon autorskog teksta Emira Kusturice u kom se spominje njegovo ime i prezime.

– U kojoj Srbiji? Onoj koja je zamijenila svoj autentični istorijski tok za tzv. kvantne skokove, skokove koji su u optičkom svijetu Željka Mitrovića Žeksa i ljudi koje on predstavlja bili nešto što je dizalo socijalne modele na nivoe koje svi hoće da dostignu. Svi hoće da budu bogati, svi hoće da budu slavni i svi hoće da budu vidljivi što se potvrđuje kroz mreže koje su dale onima koji se zovu niko da budu neko, napisao je i nastavio:

– Tu se u neku ruku, na sreću, pokazala i duhovitost našeg naroda, međutim, kod djece se odrazilo direktno kroz ono što je dostupno već sa 11-12 godina.

Dotakao se i rijalitija

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije