Drama! Ova Fotografija aviona Er Srbije obišla svijet: Piloti opisali šta se događalo iznad Bejruta

Govorio je pilot aviona “Er Srbije” koji je letio iznad Bejruta dok su padale bombe.

Avionom “Er Srbija” je iz Bejruta u Beograd vraćeno 85 odraslih putnika i tri bebe. Kapetan erbasa Nemanja Janjatović i “Erbas” ispitivač Goran Nižić pilotirali su tim avionom. Kažu da je let bio jedan od najtežih u njihovim karijerama. Ističu da su im putnici pri ulasku u avion rekli da su jedva čekali da ih vide i da čuju srpski jezik.

Na fotografiji koja je proteklih dana obišla svijet je avion “Er Srbija” dok preleće nebo iznad Bejruta, nad kojim se nadvio dim od bombi koje padaju na prestonicu Libana. U letjelici srpske nacionalne avio-kompanije bili su naši državljani i članovi njihovih porodica, koji su evakuisani iz ratnog područja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kapetan “erbasa” Nemanja Janjatović rekao je da mu je vraćanje putnika iz Libana bio najteži trenutak u karijeri, podsjetivši i na “teške” letove tokom koronavirusa i iz Tel Aviva.

Najvažnija bezbjednost

Govoreći o slijetanju, Janjatović je rekao da “Er Srbija” godinama nema redovnu liniju za Bejrut.

To je stara linija, iskusni smo i bio nam je poznat aerodrom. Operateri smo visoko-sofisticiranih mašina, procedure u našem poslu su složene i ne možemo da se oslanjamo na to da li poznajemo aerodrom ili ne”, ukazuje Janjatović.

Na pitanje kako se osjećala posada, Janjatović kaže da su fokusirani prije sve na bezbjednost aviona, posade i putnika.

Reagujemo promptno na osnovu informacija koje dobijamo u realnom vremenu“, navodi kapetan.

Organizacija i osjećaji

Goran Nižić kaže da putnici tokom leta nisu bili uplašeni, jer “Er Srbija” gaji “domaćinski odnos”.

“Pri ulasku u avion, da niste znali da je repatrijacioni, let bi djelovao normalno uz opuštenu atmosferi i riječima da su jedva čekali da nas vide i čuju srpski jezik“, kaže Nižić.

Prema njegovim riječima, poslije slijetanja u Surčinu prvo su vidjeli kolege, te se javili porodicama, koje već znaju da se avion bezbjedno vratio.

Fotografija koja je obišla svijet bila je upečatljiva, djeluje i pozitivno i zastrašujuće. Ponosni smo na fotografiju, kompaniju i taj trenutak“, priča Nižić.

Napominje da je priprema leta, koji treba da se organizuje u kratkom vremenskom roku u najveće krizno područje, sveobuhvatna.

“U organizaciji leta uključeni su razni timovi Vlade, Direktorat civilnog vazduhoplovstva i diplomatsko-konzularna predstavništva širom svijeta. To je zadatak koji je stavljen pred kompaniju da se izvede u što kraćem periodu”, objašnjava Nižić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije