Irska vlada ukida besplatan smještaj izbjeglicama iz Ukrajine

Irska Vlada razmatra da okonča program pružanja besplatnog smještaja svim novim ukrajinskim tražiocima azila koji stignu u zemlju, objavio je “Irish Times”.

List navodi da zvaničnici u Dablinu, takođe, razmatraju uvođenje pravila “maksimalnog boravka” kako bi podstakli izbjeglice sa boravkom u smještaju koji finansira država da počnu da se same izdržavaju.

Prema pisanju lista, propis o prekidu pružanja besplatnog smještaja mogao da stupi na snagu od marta naredne godine. Takođe, među ostalim “polugama politike” koje razmatraju zvaničnici irske Vlade je i automatsko ukidanje besplatnog stanovanja za Ukrajince kada njihova zarada poraste iznad određenog praga.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Dok o njima razgovaraju viši zvaničnici, ove mjere još nisu široko rasprostranjene među ministrima ili članovima odbora Vlade za Ukrajinu koji nadgleda smještaj ukrajinskih izbjeglica”, navodi list.

Prema podacima Odjeljenja za integraciju, u stambenim objektima koje je obezbijedila država trenutno borave 35.833 ukrajinska tražioca azila.

Irske vlasti su u maju smanjile socijalnu pomoć i ograničile smještaj koji finansira država za novopridošlice na 90 dana, za razliku od boravka na neodređeno vrijeme.

Objašnjavajući potrebu za tim mjerama, ministar socijalne zaštite Heder Hamfris rekla je ranije ove godine da prethodni, velikodušni aranžmani socijalne pomoći “nisu održivi na dugi rok”. Ona je dodala da irska Vlada “ne želi da ova zemlja bude privlačnija od bilo koje druge evropske zemlje”.

Posljednjih mjeseci, nekoliko članica EU postepeno je smanjivalo programe socijalne zaštite za ukrajinske izbjeglice, podstičući ih da traže posao ili da napuste zemlju. Usred mobilizacije i regrutacije, Kijev je, takođe, pozvao evropske zemlje da smanje finansijsku podršku ukrajinskim građanima u inostranstvu, nadajući se da će to primorati muškarce koji ispunjavaju uslove za regrutovanje da se vrate u otadžbinu.

U avgustu je Mađarska objavila da izbjeglice koje dolaze iz oblasti Ukrajine za koje Budimpešta smatra da nisu pogođene sukobom više neće imati pravo na besplatan smještaj, sa izuzecima za ugrožene pojedince.

U međuvremenu, prošlog mjeseca, biro za statistiku EU Evrostat objavio je da je u NJemačkoj za samo mjesec dana oko 236.925 ukrajinskih izbjeglica izgubilo status privremene zaštite.

Ovaj status, koji je uveo Evropski savjet, daje tražiocima azila iz Ukrajine pravo na produženi boravak bez viza u zemlji, kao i besplatan smještaj, medicinsku njegu i obrazovanje

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije