BANJALUKA IZABRALA: Stanivuković izdominirao, ali šta ga sve čeka u drugom mandatu?

Draško Stanivuković je uvjerljivo pobijedio na lokalnim izborima u Banjaluci, osvojivši drugi mandat s više glasova nego sva tri protivkandidata zajedno. Njegov trijumf jeste potvrda njegove velike popularnosti, međutim ne treba sa uma smesti da je SNSD ostvario najveći broj glasova za Gradsku skupštinu, pa se postavlja pitanje šta nas to očekuje u naredne četiri godine. Istovremeno, može se donekle reći da su Banjalučani odbacili Stanivukovićeve kritičare, pruživši mu masovnu podršku. Također, matematički gledano jasno je da su za Stanivukovića glasali i Banjalučani koji su za skupštinu Grada dali podršku koalicionim partnerima Milorada Dodika.

Opozicija u vidu SNSD-a i njegovih koalicionih partnera, ali i opozicija koju je prestavljala Jelena Trivić i Narodni front ( zajedno sa Pokretom Banjaluka zove, ali i sa SDS-om, te Vukanovićevim Pokret za red i pravdu ) koji su mjesecima naglašavala Stanivukovićeve propuste i neispunjena obećanja, te simbiozu sa Miloradom Dodikom, suočila se s nezadovoljstvom birača koji su, umjesto promjene, odlučili podržati kontinuitet Stanivukovićeve politike. Istovremeno je jasno, da je Stanivuković dobio široku podršku javnosti koja prevazilazi okvire njegove Partije demokratskog progresa, koja ga je zvanično jedina podržala. Stanivuković je tako “dobio” glasove i od strane SNSD-a ali i njihovih partnera, što jeste situacija koja se ponavlja i sa prošlih izbora u Banjaluci.

Na drugu stranu, iako je Stanivuković izjavio da mu je cilj skupštinska većina bez SNSD-a u ovom trenutku je zaista teško očekivati da bi blok uz SNSD mogao biti uz njega, a s obzirom na kritike teško i da će Narodni front stati uz Stanivukovića, iako lider PDP-a Branislav Borenović nije isključio mogućnost saradnje sa partijom Jelene Trivić. To je potvrdio gostujući u BUKA podcastu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Izborni rezultat Stanivukovića sa jedne i SNSD-a sa druge strane, odražava duboku polarizaciju glasačkog tijela u Banjaluci, i svojevrsni otpor građana prema pokušajima destabilizacije Stanivukovićeve uprave. Ali istovremeno glasajući i za SNSD.

Pitanje koje se sada postavlja jest kako će ovaj mandat oblikovati dalji politički tok u Banjaluci, s obzirom na jasno nezadovoljstvo prema alternativama koje su se nudile.

Stanivukovićeva pobjeda predstavlja njegov ogroman politički uspjeh, već i odraz njegove sposobnosti da se poveže sa biračima, sa glasačkim tijelom, koje su ostali potcijenili, usprkos oštrim kritikama iz svih opozicionih redova. Njegova kampanja, fokusirana na kontinuitet projekata započetih u prvom mandatu (“Djela”) i obećanja o daljoj modernizaciji Banjaluke, očito je naišla na odobravanje širokog spektra banjalučkih glasača. Građani su time pokazali da su spremni dati prednost kakvim takvim rezultatima – djelima nad političkim retoričkim sukobima i bavljenjem drugima.

S druge strane, opozicija se našla u delikatnoj situaciji. Uprkos glasnim kritikama i pokušajima da se Stanivuković predstavi kao neuspješan gradonačelnik, nisu uspjeli artikulisati alternativu koja bi uvjerila birače da zaslužuju povjerenje. Njihov poraz dodatno naglašava duboke podjele unutar opozicionih stranaka te fragmentiranost u smislu većeg broja opcija koje su se našle kontra Stanivukovića.

Je li kazna za Stanivukovićeve kritičare stigla 6.10. u vidu manjka podrške? Šta je Banjaluka zapravo izglasala?

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je teško je razumjeti logiku banjalučkih glasača.

“Ja bih rekla da su kaznili sami sebe, jer ako su četiri godine bili taoci nadmudrivanja, blokiranja, uzajamnog osporavanja, ponižavanja i omalovazavanja izmedju gradonačelnika i skupštinske većine. Sve se to prelomilo preko ledja gradjana ovog grada, da bi oni potvrdili to stanje, kao da im je prirodno i da se u njemu najbolje osjećaju” smatra Tanja Topić.

Politikolog Velizar Antić kaže za BUKU da je kandidat SNSD-a Nikola Šobot ostvario očekivani rezultat, Stanivuković je ostvario bolji rezultat od očekivanog dok je Jelena Trivić ostvarila lošiji rezultat od očekivanog.

“Šobot je uzeo glasove koje kontroliše SNSD i dobio je neki glas preko toga od strane koalicionih partnera. Stanivuković je uzeo glasove PDP-a, ali je i dobio podršku ostalih koalicionih partnera SNSD-a sa republičkog nivoa. Dok je Jelena Trivić uspela da uzme glasove tvrdog dela opozicije odnosno glasove Narodnog fronta, Pokreta za pravdu i red i većeg dela SDS-a, što je bilo nedovoljno da ostvari pobedu. Tako da možemo konstatovati da su glasovi koalicionih partnera SNSD-a sa republičkog nivoa doneli Stanivukoviću pobedu” kaže Antić za BUKU.

Sad je jako bitno posmatrati kako će se ponašati skupštinska većina, kaže on, odnosno, da li će koalicioni partneri SNSD-a sa republičkog nivoa imati snage da se suprotstave Dodiku i daju otvorenu podršku Stanivukoviću u gradskoj skupštini.

“Nisam siguran da će imati snage da se suprotstave Dodiku i daju otvorenu podršku Stanivukoviću i verujem da će se odbornici ponašati kao i do sada, odnosno, da će od tačke do tačke dnevnog reda davati podršku za gradonačelnikove predloge ili će odbijati te predloge. Ovom pobedom Stanivuković je pokazao da je prihvatljiv partner i za stranke koje su u koaliciji sa Dodikom što pojačava njegovu poziciju za sledeće izborne cikluse. Međutim, izuzetno slabi rezultati PDP-a u ostatku Srpske su mu veliki teret da dobije podršku i od ostalih opozicionih partija na opštim izborima. Tako da verujem da će u sledećem periodu krenuti u jačanje infrastrukture ove stranke u celoj Srpskoj kako bi u budućnosti bio jedan od ozbiljnijih kandidata opozicije” kaže Antić za BUKU.

Izborni rezultati lokalnih izbora sugerišu da su Banjalučani, iako umorni od neprekidnih političkih sukoba, ipak birali maltene isto ( Gradonačelnik jedno, skupštinska većina drugo ) ali su istovremeno kaznili sve one koji su se više bavili kritikama lika i djela Draška Stanivukovića nego konkretnim rješenjima. Stanivukovićev drugi mandat sada nosi težak teret očekivanja – pružena mu je još jedna prilika, ali će njegova odgovornost biti utoliko veća. Ukoliko ne uspije opravdati povjerenje, njegovi kritičari bi mogli dobiti novu priliku, ali ovaj put s jasnijom porukom prema njemu. Ali to samo u slučaju da ih on ne preduhitri i ne objavi kandidaturu za Predsjednika Republike Srpske.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije