Direktor CIA: Iranu treba manje od sedam dana za nuklearnu bombu

Podaci o napredovanju nuklearnog programa Irana koje je iznio direktor Centralne obavještajne agencije predstavljaju promjenu ravnoteže snaga na Bliskom istoku.

Wiliam Burns, aktualni direktor Centralne obavještajne agencije, imao je ključnu ulogu u pregovorima o nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je stavio ograničenja na iranski program obogaćivanja uranijuma.

“Danas ne vidimo dokaze da je vrhovni vođa poništio odluku koju je donio krajem 2003. da obustavi program za naoružavanje”, rekao je Burns.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On je, međutim, priznao da je Iran bio u mnogo bližoj poziciji da stvori materijal za oružje u vrijednosti od jedne bombe, a vrijeme proboja je sada sedam dana ili malo više.

Direktor CIA William Burns upozorio je u ponedjeljak na potencijal da se tinjajući sukobi na Bliskom istoku prošire na cijeli region, iako je, kako je rekao, američka obavještajna zajednica procijenila da lideri Irana i Izraela ne traže potpuni sukob.

“Suočavamo se s vrlo realnom opasnošću dalje regionalne eskalacije sukoba”, rekao je Burns tokom sesije pitanja i odgovora na godišnjoj konferenciji o prijetnjama Cipher Brief u Sea Islandu u Georgiji.

Burns je rekao da izraelsko rukovodstvo veoma pažljivo vaga kako će odgovoriti na prošlosedmični napad Irana balističkim raketama, ali je upozorio da pogrešne procjene i dalje mogu dovesti do nenamjerne eskalacijske spirale

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije