Firma nikada nije dobila koncesiju za eksploatisanje kamena: Kamenolom u Jablanici godinama radio uprkos upozorenjima i kaznama

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona dostavilo je Vladi HNK dokumentaciju u vezi sa preduzećem Sani d.o.o. Jablanica, odnosno o kamenolomu koji se urušio tokom poplava u ovom dijelu BiH.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da ta firma nikada nije dobila koncesiju za eksploatisanje kamena, te da je od 2009. do 2021. izvršeno više inspekcijskih nadzora, kao i da je izrečeno više novčanih kazni.

Kako su naveli iz Vlade, iz dokumentacije je vidljivo da je naziv pravnog lica “Društvo za eksploatisanje i obradu kamena, trgovinu i usluge Sani d.o.o. Jablanica”, registrovano pod djelatnošću 23.70 (rezanje, oblikovanje i obrada kamena).

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Društvo je od Vlade HNK u više navrata tražilo koncesiju za eksploatisanje kamena na području Donje Jablanice, što nikada nisu dobili. Dapače, izlazeći po zapremljenim prijavama, kantonalni inspektori su u spomenutom periodu u više navrata, počevši od 2009. godine, obavili inspekcijske nadzore nad otvorenim kamenolomom, pritom izdavši niz naloga za provođenje naloženih mjera. Među ostalim, 2009. godine predmetnom kamenolomu zabranjeno je izvođenje radova da bi iste godine bilo obavljeno i pečaćenje objekta sa svim zatečenim sredstvima gradilišta. Godine 2011. kantonalni inspektori su izdali i prekršajni nalog za Sani d.o.o. Jablanica u iznosu od 5.000,00 KM kao i prekršajni nalog za odgovorno lice u iznosu od 500,00 KM”, saopštili su iz kantonalne Vlade.

Posljednji  inspekcijski nadzor, po Zaključku Vlade HNK , obavljen je u avgustu 2021. godine, a u zapisniku o zatečenom stanju navedeno je sljedeće: “Nema prisutnog ljudstva ni strojeva, nema vidljivih znakova izvođenja radova. Primjetno nisko i srednje rastinje, ležište obraslo u većem dijelu vegetacijom, što upućuje da nije bilo promjena od zadnjeg nadzora odnosno nisu se izvodili bilo kakvi radovi.”

Društvo Sani d.o.o. Jablanica od Vlade HNK-a dobilo je, putem Ministarstva privrede, podsticaj u iznosu od 14.000,00 KM za tehnološki razvoj i digitalizaciju. Iz Vlade naglašavaju da je podsticaj dodijeljen za stvarnu registrovanu djelatnost Društva koja ne obuhvaća eksploatisanje kamena.

“U arhivu Ministarstva, nakon 2021. godine nema evidentirana ni jedna prijava za provođenje inspekcijskog nadzora nad predmetnim kamenolom. Ističemo da ovim izvještajem Vlada ne tvrdi da na terenu nije bilo nezakonitih aktivnosti, što prepuštamo istražnim organima koja će utvrditi činjenično stanje. Čitava dokumentacija će istražnim organima biti dostupna kada je zatraže”, zaključili su iz Vlade

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije