On je najveći pobjednik izbora: Politički je preživio što mnogi ne bi

Novi-stari načelnik sarajevske općine Centar Srđan Mandić (NS) je najveći pobjednik ovogodišnjih lokalnih izbora. Razlog za to jeste što je Mandićev put do pobjede bio sve, ali ne lagan. Politički je preživio ono za šta su mnogi mislili da neće preživjeti.

Njegova pobjeda je uslijedila nakon što je u novembru prošle godine propao pokušaj referenduma opoziva Mandića s funkcije načelnika. Taj opoziv je inicirala vrlo snažna frakcija NiP-a, predvođena Jasminom Ademovićem i njegovim ocem Kemalom, a kao razlog za to su naveli nezadovoljstvo Mandićevim radom, piše klix.ba

To se dogodilo nakon što je NiP na izborima 2020. godine jednoglasno stao iza Mandićeve kandidature. No, pokušaj referenduma je dodatno produbio frakcijske podjele u NiP-u, pa je tako dio NiP-a podržao aktuelnog načelnika. Među onima koji su ga podržali je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Neuspješni pokušaj referenduma je bio veliki poraz NiP-ove frakcije koji je inicirala referendum. To je utoliko više iznenađujuće ako se uzme u obzir da Kemal Ademović ima bogato političko iskustvo, koje je stekao kao dugogodišnji član SDA.

Mandić ne samo da je uspio odolijevati protivnicima iz drugih stranaka, već je uspio odolijevati i protivnicima iz redova Naše stranke. Naime, i u NS-u je postala frakcija koja se snažno suprotstavljala Mandiću.

S druge strane, ono što je nimalo nezanemarljivo jeste da je Mandić od početka do kraja imao podršku SDP-a kao stranke koja ima dobru infrastrukturu i stranke kojoj je Centar ne tako davno bio uporište.

Mandić je i 2020. i ove godine ostvario uvjerljivu pobjedu. Prije četiri godine je sa 16.670 glasova pobijedio dotadašnjeg načelnika, SDA-ovog Nedžada Ajnadžića, koji je dobio 6.937 glasova. Na posljednjim izborima je dobio 10.000 glasova dok je drugoplasirani kandidat, DF-ov Dennis Gratz dobio skoro 5.000 glasova. Pritom, treba napomenuti da je Gratz imao podršku SBiH i DF-a i SDA.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije