Šteta ogromna: Nevrijeme u Dalmaciji ostavilo pustoš iza sebe

Vodena bujica prohujala je Mekom Dragom u subotu te iza sebe ostavila katastrofalne posljedice. Lokalne saobraćajnice i objekti pretrpjeli su veliku štetu.

Voda je potkopala tlo ispod asfalta, na nekoliko mjesta ga potpuno izbila. Putevi su sada potpuno neprohodni. Materijalne štete nastale su i na okolnim kućama te poljoprivrednim površinama, gdje je bujica odnijela zemlju i oštetila infrastrukturu.

“Komšiji je ispred kuće sve uništeno. Srećom, moja kuća je dobro prošla u ovoj bujici. Ceste su neprohodne”, ispričao je čitalac portala “24sata” koji je fotografisao posljedice obilne kiše.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Županijski vatrogasni komandir Matej Rudić rekao je da je bujična poplava iza sebe ostavila veliku materijalnu štetu.

“Velika količina kiše koja je neprestano padala oko 3, 4 sata, formirala je bujicu ovdje koja se sa brda slijevala prema moru. Ovo nije bila ona tipična bujica. U jako kratkom roku je napadala kiša i onda se slijevala sa brda prema moru. Takva je ovdje konfiguracija terena, drugo se nije moglo ni očekivati. Bili smo cijeli dan na terenima”, rekao je Rudić te dodao kako su oni juče imali ukupno 30 intervencije, od toga samo dvije u Obrovcu, dok su ostale bile u Donjem i Gornjem Karinu, Novigradu, Ribnici, Kruševu, Pridragi.

Ivan Matić, nezavisni vijećnik, u subotu je za “24sata” potvrdio da je stanje kod Obrovca loše.

“Kiša je neprekidno padala. U tri sata je napadala jako velika količina kiše te se podigao asfalt. Najgori slučaj je tu u Mekoj Dragi gdje se sva voda spustila iz cijelog Kruševa zbog geografskog položaja”, kazao je.

Iz Vodovoda javljaju da je zbog obilnijih oborina došlo do zamućenja vode u dijelovima sistema vodosnabdijevanja koji se snabdijeva sa izvorišta Dolac – Muškovci.

“Preporučuje se preventivno prokuvavanje vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju. Osim mutnoće, svi ostali pokazatelji zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u skladu su s važećim zakonskim propisima. Voda je pod stalnom kontrolom laboratorija Vodovoda d.o.o. Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar”, saopšteno je.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije