Kako je Schmidt nabacio Dodiku na volej: Ide na sud u Strazbur, a izbjegava Sud BiH

Christian Schmidt otići će u Evropski sud za ljudska prava i tamo svjedočiti u predmetu “Slaven Kovačević” nakon što se Vijeće ministara BiH žalilo na presudu. Sada je odluka na Velikom vijeću suda u Strazburu.

Nakon što se pojavila informacija da će pred sudom u Strazburu svjedočiti i visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se Slaven Kovačević kazavši da je “Schmidt lažov, manipulator i da radi u interesu HDZ-a”.

Kovačević tvrdi da sud nije pozvao Schmidta već da je Schmidt sam, putem britanske advokatske kuće, tražio da se pojavi na sudu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na ove informacije reagovao je advokat Goran Bubić koji pred Sudom BiH zastupa predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je optužen za krivično djelo nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

“Poziv Christianu Schmidtu da se pred Evropskim sudom za ljudska prava sasluša u svojstvu svjedoka, bez obzira na koje okolnosti, dokaz je da nema razloga da se u istom svojstvu ne pozove i sasluša pred Sudom BiH, tim prije što se Schmidt sam nije ni pozivao na imunitet, makar ne javno”, rekao je Bubić u kolumni za agenciju Srna.

Sud BiH je u maju ove godine odbio prijedlog odbrane Milorada Dodika da za svjedoka pozovu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ako se ispostavi tačnim da se Schmidt sam pozvao u strazburski sud u svojstvu prijatelja suda, ili odazvao pozivu, onda će takav potez ići direktno u korist Dodikove odbrane koja insistira da Schmidt svjedoči u procesu protiv Dodika ako se uzme u obzir da je Schmidt nametnuo izmjene krivičnog zakona zbog kojih se sudi Dodiku.

Jer zašto se Schmidt odazivu pozivu suda u Strazburu (ili sam poziva) u slučaj kada jedna osoba tuži državu zbog kršenja biračkih prava i dobije presudu, a ne odaziva u svojstvu svjedoka u predmetu pred domaćim državnim sudom.

“Zato bi ovakvo postupanje Evropskog suda za ljudska prava trebalo ohrabriti Sud BiH da se Schmidt, ipak, pozove i sasluša kao svjedok u krivičnom predmetu protiv predsjednika Dodika i Miloša Lukića. Pojavljivanje pred sudom države BiH, u kojoj stoluje, doduše pod protivrječnim okolnostima, nije nikakvo unižavanje već bi predstavljalo izraz poštovanja prema pravosuđu BiH”, smatra advokat Bubić.

I Slaven Kovačević, koji je tužio i dobio BiH zbog kršenja njegovih biračkih prava kao pripadnika Ostalih, kaže da visoki predstavnik nije tumač Ustava BiH već civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma što je članom 1 Aneksa 10 jasno rečeno šta je.

Kovačević je optužio Schmidta da radi u interesu HDZ-a i da nije neutralan te da se sam pozvao u Strazbur putem eminentne britanske advokatske kuće.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije