Hezbolah izveo najdublji napad u Izrael od početka rata, Amerika poziva građane da bježe

Izrael je pojačao vazdušne napade na Libanon, uvodeći pritom ograničenja okupljanja u Haifi i drugim sjevernim područjima, dok napada ciljeve povezane s Hezbollahom, izvještava BBC. Prema riječima glasnogovornika Izraelskih obrambenih snaga (IDF), udari su usmjereni na južni Libanon kako bi spriječili planirane raketne napade Hezbollaha na izraelski teritorij.

Dan ranije, izraelski vazdušni napad na Bejrut rezultirao je smrću desetak zapovjednika Hezbollaha, dok je Libanon prijavio 37 poginulih, uključujući troje djece. Kao odgovor, Hezbollah je ispalio desetine raketa na izraelski teritorij, uključujući zračnu bazu Ramat David, što predstavlja najdublje raketne napade Hezbollaha prema izraelskom teritoriju od početka sukoba u Gazi.

Američka vlada hitno poziva svoje građane da napuste Libanon dok su komercijalni letovi još uvijek dostupni. Američko veleposlanstvo u Bejrutu upozorilo je da bi, zbog smanjenih kapaciteta, moglo imati poteškoća u pružanju pomoći onima koji odluče ostati. Sličan poziv uputilo je i Ministarstvo vanjskih poslova Jordana, preporučujući svojim građanima da što prije napuste Libanon.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prekogranični sukobi između Izraela i Hezbollaha eskalirali su 8. oktobra, dan nakon što su Hamasovi borci iz Gaze izveli napad na Izrael. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant najavio je novu fazu rata, s pojačanim fokusom na sjeverni front, uključujući povratak raseljenih ljudi iz tog regiona.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije