Google dobio sudski spor protiv EU, poništena kazna od 1,5 milijarde evra

Google je dobio sudski spor protiv Evropske unije koja je nametnula kaznu od 1,49 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantnog položaja nad online oglašavanjem u posljednjem u nizu pravnih sukoba između tog tehnološkog diva i EU.

Sudovi EU ukinuli su kaznu nakon što su presudili da je bilo grešaka u početnoj procjeni.

Sud je ukinuo kaznu od 1,49 milijardi eura koju je Brisel izrekao Googleu zbog zloupotrebe dominacije nad online oglašavanjem.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Opći sud poništava odluku Evropske komisije u potpunosti”, stoji u saopćenju suda sa sjedištem u Luksemburgu, dodajući da je “institucija počinila pogreške u svojoj procjeni”.

Brisel “nije uzeo u obzir sve relevantne okolnosti u svojoj procjeni trajanja ugovornih klauzula koje je Komisija smatrala zloupotrebom”, saopćio je sud, javlja France 24.

Presuda će biti olakšanje za Google nakon što je najviši sud EU-a prošle sedmice potvrdio kaznu iz 2017. u iznosu od 2,42 milijarde eura zbog zloupotrebe svoje dominacije favoriziranjem vlastite usluge usporedbe cijena.

Kao dio velikog nastojanja da se uhvati u koštac s velikim zloupotrebama tehnologije, EU je između 2017. i 2019. kaznila Google novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 8,2 milijarde eura zbog kršenja antimonopolskih pravila.

Kazna od 1,49 milijardi eura treća je od tih kazni, usredotočena na Googleovu uslugu AdSense, prenosi Klix.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije