Otpušteni radnici TV Una ne mogu se prijaviti u Zavod za zapošljavanje

Bivši radnici televizije Una, ugašene nakon stavljanja na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država, još uvijek nisu dobili obećane plate za avgust, niti se mogu prijaviti “na biro” gdje bi trebalo da ostvare pravo na naknade, zato što im nisu izdate platne liste za taj mjesec.

Bivši radnici ove sankcionisane firme pričaju da su samo oni izuzeti među bivšim radnicima “Infinity Internacional Grupe” koji su dobili i po dvije plate unaprijed, za avgust i septembar, dok njima još uvijek nije ništa uplaćeno.

Govore da su im julsku platu poslodavci isplatili preko, takođe sankcionisane, firme “Prointer ITSS”, ali kako ni njoj nije ostao nijedan “živ” transakcioni račun, kažu da strahuju da im neće ni isplatiti avgustovsku platu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Bivša radnica Maja Popović kaže da su se sumnje nje i njenih kolega ostvarile i da se sada ne mogu prijaviti u Zavodu za zapošljavanje zato što nemaju posljednje tri platne liste.

“U Republici Srpskoj za prijavu na biro potrebne su tri platne liste da bi se mogao izračunati iznos naknade. Mi to nismo dobili. Predala sam papire u Zavodu, ali rekli su da čekamo posljednju platnu listu. Za kolege u Federaciji BiH po njihovom zakonu ne trebaju tri platne liste, jer njima ide 50 odsto od prosječne plate”, kaže Popović.

Priča da nema nikoga u firmi sa kime bi mogla o ovome razgovarati.

Novinari i drugi zaposleni u Una televiziji ostali su bez posla ostali 31. jula nakon uvođenja sankcija SAD koje su ih optužile da, kao i druge kompanije unutar Infinity grupe, čine mrežu podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj porodici.

Ovo je prva firma koja je ugašena nakon uvođenja sankcija. Stavljanje na “Crnu listu” iskorišteno je kao povod za gašenje ovog medija koji je za samo dvije godine rada stvorio gubitak od gotovo 8,5 miliona maraka.

Rukovodstvo ugašene televizije imalo je dva pristupa prema radnicima, u zavisnosti od toga u kojem entitetu rade. Tako je radnicima u Banjaluci omogućen otkazni rok od tri mjeseca, odnosno do kraja septembra.

Radnici kažu da su zbog različitih zakonskih rješenja zaposleni u Banjaluci krajem jula potpisali dvomjesečni otkazni rok, dok je sarajevska redakcija potpisala jednomjesečni.

Svima je rečeno da ne dolaze više na posao, a da će im biti isplaćene plate za avgust ako su u FBiH, odnosno avgust i septembar ako su prijavljeni u RS. Svi su računali na naknade sa biroa dok se ne snađu za novi posao.

Posljednjeg dana na poslu, podijeljene su im radne knjižice, ali kada su pokušali da se prijave na biro početkom ovog mjeseca, shvatili su da ne mogu jer nemaju tri posljednje platne liste.

Za to vrijeme, radnici članica iste grupacije “Prointer” i Alternativna televizija dobili su avgustovske i septembarske plate unaprijed.

Una jedina u likvidaciji

Una je do sada jedino sankcionisano preduzeće koje je pristupilo procesu likvidacije. Skoro 80 radnika je dobilo otkaz. Potpisani su ugovori o prekidu radnog odnosa koji su za ekipu u Sarajevu značili prekid radnog odnosa 31. avgusta, plus otpremnine za radnike koji su zaposleni duže od dvije godine.

Za zaposlene u Banjaluci otkazni rok traje, i trebao bi završiti 30. septembra. Platu za jul radnici su primili 15. avgusta preko računa “Prointera”.

Posljednju platu su radnici Una TV-a dobili prije mjesec dana, odnosno prije skoro dva mjeseca.

Izjavu o isplati radnika Una TV pokušali smo dobiti od Bojana Vujića koji je sada na čelu „Invictus Technology Grupe“, nastale nakon gašenja “Infinity-ja”, ali nam se nije javio na poziv, a u prepisci putem poruka nije odgovorio na ovo pitanje, prenosi capital.ba.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije