Istraživanje otkrilo poslove iz snova. Evo koje zanimanje najviše zanima ljude iz Bosne i Hercegovine

Kompanija Remitly istražila je šta ljudi najčešće guglaju kad je o poslovima riječ. Pokazalo se da je na globalnoj razini zanimanje pilota daleko najzanimljivije s ukupno preko 930 hiljada guglanja tog zanimanja. Na drugom mjestu je zanimanje pisca/autora, a na trećem su se našli plesači.

“Kad porastem, želim da budem pilot”, dugo je bio san iz djetinjstva mnogih širom svijeta i, prema ovoj analizi podataka pretraživanja, profesija nije izgubila nimalo od svoje fascinacije.   

Sa blizu milion godišnjih pretraga širom svijeta svake godine za “kako biti pilot”i njegovim prevodima, našao se na vrhu liste poslova iz snova, kao i na listi želja za poslom u 25 zemalja širom svijeta, uključujući zemlje poput SAD-a, Engleskoj i Australiji. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na drugom mjestu je dugo cijenjen posao pisca. Postoji mnogo puteva u ovu karijeru riječi i mašte, bilo da se radi o romanopiscu, scenaristu, novinaru ili autoru tekstova. To je posao koji nudi veliku fleksibilnost jer se može obaviti s bilo kojeg mjesta na svijetu. Postoje velike nagrade ako stignete do samog vrha, a opet, to takođe obećava da će to biti iscrpljujuća karijera za mnoge puna odbijanja, sumnje u sebe i finansijskih briga. Uprkos tome, impresivnih 75 zemalja širom svijeta sanja da postane pisac više od bilo kojeg drugog posla, uključujući i stanovnike Novog Zelanda, Južne Afrike i Švedske.

Još jedan posao u umjetnosti zauzima naše treće mjesto – profesionalni plesač, vještina koja zahtijeva ogroman nivo vremena i posvećenosti da bi se usavršila. Jasno je da sanjamo o razvijanju naših kreativnih talenata jer se nekoliko drugih uloga u umjetnosti i kulturi nalazi u naših 20 najboljih, uključujući glumca, pjevača i DJ-a.

U top su još i youtuberi, poduzetnici, glumci, influenceri, programeri, pjevači i učitelji. Za zanimanje pilota najviše su se zanimali stanovnici Kanade, SAD-a, Velike Britanije i Australije. Neke zemlje poprilično odskaču od ostalih pa je tako zanimljivo da Kinezi najviše guglaju kako postati dijetetičari, dok primjerice stanovnici Libanona najviše sanjaju o tome da postanu komičari.

REGIJA

Što se našeg područja tiče u Bosni i Hercegovini najviše se gugla zanimanje developera, kao i u Hrvatskoj Naši susjedi su ipak nastrojeniji prema umjetničkim zanimanjima pa je u Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji najpopularnije zanimanje ono pisca/autora. Crnogorci najviše sanjaju o tome da postanu piloti.

Inače, istraživanje se provodilo u periodu od oktobra 2021. do oktobra022. godine. Uključivalo je sve pretrage s pojmom “kako postati (ubaci zanimanje)”. “Nisu sve zemlje pružile dovoljno podataka za pretraživanje da bi bile istaknute – uključili smo zemlje s dovoljno podataka za analizu”, naglasili su još autori studije.

Top 20 poslova iz snova u svijetu:

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije