Protest u Jezeru protiv geoloških istraživanja i budućeg rudnika

Mirni protest protiv geoloških istraživanja i budućeg rudnika najavljen je u subotu u Jezeru, kod zgrade Opštine.

Protest je zakazan za 13 časova.

Mnogi mještani ovog kraja i aktivisti protive se geološkom ispitivanju, ali i potencijalnom otvaranju rudnika u ovoj opštini.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kompanija “Likos Balkan Metals” saopštila je nedavno da je na tri lokacije u opštini Jezero pronašla visoke sadržaje zlata.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić za medije je rekla da je pozitivna informacija da je na teritoriji opštine pronađeno zlato.

“Prije bilo kakve priče o eventualnoj eskploataciji, treba sačekati konačne rezultate geološkog istraživanja, a nakon toga i studijske procjene od strane struke i naravno sud građana o ovoj temi”, rekla je Ružičić.

Podsjetimo da je poznati putopisac i voditelj Jovan Memedović nedavno boravio u dolini rijeke Plive i snimio dvije epizode o prirodi i ljepotama ovog kraja.

“Na teritoriji opštine započeta su geološka istraživanja. Australijska kompanija traži precizne metale i metale za izradu baterija. A šta je rudnik drugo nego eksploatacija prirode? Cela regija je u riziku zbog reke Plive koja prolazi kroz tri opštine. Meštani su naravno protiv. Oni bi da sačuvaju Plivu, kažu voda je njihova budućnost. Najveći adut za povratak stanovništva jeste zdrava voda, zemlja i vazduh. Sa druge strane političari obično kažu – društvo mora napred, industrija će podići životni standard. To je sve tačno, ali ne po cenu zdravlja. Neka se o budućnosti ovog kraja pitaju oni koji ovde žive. To treba da bude njihova odluka.” kazao je Mmedović na samom kraju emisije.

Protest pod nazivom “Stop rudnicima u dolini Plive” održan je u oktobru prošle godine. Okupljeni mještani protivili su se eventualnom otvaranju rudnika na području koje se nalazi oko rijeke Plive, smatrajući da to može narušiti ekološku ravnotežu, čistoću vode, prirodne ljepote i način života.

Ovo je bio prvi neformalni skup mještana koji su izrazili svoju zabrinutost zbog krčenja šume, uništavanje prirodnih izvora, a samim tim i zagađenje rijeke Plive koja se ulijeva u najveće prirodno jezero u BiH – Veliko Plivsko jezero.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije