Nova banka ugasila račune kompanijama proizašlim iz sankcionisanih kompanija porodice Dodik

Nova banka a.d. Banja Luka je zatvorila račune kompanijama koje su osnovane nakon što su SAD sankcionisale kompanije u vlasništvu porodice Dodik.

O otvaranju bankovnih računa kompanijama putem kojih se zaobilaze sankcije, Glas Amerike je pisao prošlog mjeseca, a Nova banka je tada navela kako su pokrenuli proceduru provjere otvorenih računa.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kompanije Zelena jabuka i Best Service su osnovane nakon što su SAD uvele 2023. sankcije kompanijama Fruit Eco i Agape, u kojima su se kao vlasnici pojavljivala djeca predsjednika RS Milorada Dodika, Gorica i Igor. Dodik, zajedno sa djecom, također se nalazi na listi sankcionisanih osoba.

U ranijem odgovoru Glasu Amerike o otvaranju računa Zelenoj jabuci i Best Serviceu, Nova banka je navela:

„Za pravna lica koja navodite u novinarskom upitu pokrenuta je takva procedura provjere, te će rezultat tih aktivnosti biti vidljiv u javno dostupnim izvorima informacija, poštujući obavezu čuvanja bankarske tajne propisane Zakonom o bankama”.

Zelena jabuka i Best Service imaju otvorene račune u drugim bankama.

U međuvremenu, MF banka a.d. Banja Luka je zatvorila račune kompaniji Nimbus Innovations, koja je osnovana poslije uvedenih sankcija kompaniji Sirius 2010, a o čemu je Glas Amerike također izvještavao.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije