Umjesto suštinskih ekonomskih reformi, region se naoružava do zuba

Posljednja posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji, tokom koje je potpisan sporazum prema kojem Srbija za 2,7 milijardi evra od Francuske kupuje 12 borbenih aviona Rafal, pokazala je da još dugo u javnom prostoru nećemo slušati teme koje najavljuju sprovođenje suštinskih ekonomskih reformi, poboljšanje životnog standarda, programima zapošljavanja najpotentnije radne snage, izdašnijim ulaganjima u startape, transformiranje regije u dolinu tehnoloških inovacija, već da će svoje mjesto značajno pronaći teme vezano uz investicije u naoružanje.

Zemlje koje su na dnu ljestvica statistika u visini plate, penzija, zaposlenosti, socijalnih i drugih davanja, izdvajaju milione i milijarde za kupovinu protivvazdušnjih sistema i druge taktičke i borbene opreme.

Konvencionalno ratovanje decenijama nije bilo tema na stolu, međutim, rat u Ukrajini ponovo ga je aktuelizirao i pokazao da ono što se ne završi političkom pregovorom vrlo lako može da se počne rješavati na bojnom polju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio daljnja ulaganja u Hrvatsku vojsku, između ostalog je kazao kako je u planu nabava moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS-a. Ovu prodaju je upravo odobrio Američki State Department i njena vrijednost iznosi 390 miliona dolara.

Prije borbenih aviona Rafal i HIMARS-a, Hrvatska je kupila protuvazdušni sistem Mistral, te izvršila ugovaranje dodatnih helikoptera Black Hawk, čime je nastavila modernizaciju i jačanje svoje vojske.

Još 2019. godine, imali smo priliku u medijima čitati da Crna Gora iz godine u godinu povećava izdatke za odbranu. Od ulaska u NATO je sklopila dva ugovora o kupovini helikoptera i oklopnih vozila vrijednih ukupno 66 miliona evra.

Crna Gora je, izvijestili su svojevremeno mediji, na opremanje dvije pješadijske čete potrošila 120 miliona evra.

Turski biznismen i vlasnik jedne od najpoznatijih svjetskih kompanija za proizvodnju vojnih dronova “Baykar”, čije dronove su kupile mnoge zemlje u svijetu, a i nekoliko iz regije, Selčuk Bajraktar ovog ljeta je posjetio i BiH. U Sarajevu se sastao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem na radnom doručku u jednom sarajevskom hotelu. Da li je bilo riječi o mogućoj kupovini turskih dronova, još nije poznato. Ali, ono što se zna, i što je potvrdio ministar odbrane BiH Zukan Helez je da BiH uskoro može očekivati isporuku oružja iz Turske. Helez je pojasnio da BiH očekuje isporuku još pet helikoptera iz SAD-a, čime će opremanje vazdušnih snaga biti dugoročnije riješeno, za što je izdvojeno 67 miliona evra, kao i da se u procesu nabavke primarnih radara, koje bi, ako je suditi prema interesu za isporuku, mogle isporučiti francuske ili češke firme.

Ministar odbrane BiH ranije je za N1 izjavio kako BiH proizvodi dronove, te da je BiH lider na Balkanu, ali se o tome ne zna mnogo.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije