Jačanje uloge MZ u BiH: Uloženo preko 10 miliona maraka u projekte koji su građanima poboljšali kvalitet života

U petak, 30. avgusta, u Parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci predstavljen je projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ , a događaj je imao za cilj potaknuti zajedništvo i pokazati kako je aktivno učešće stanovnika u izgradnji i jačanju lokalnih zajednica i zajednički rad na unapređenju kvaliteta života važni za prosperitet i jačanje kapaciteta lokalnih sredina.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ zajednički su finansirali Vlada Švicarske i Švedska, a provodio ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Događaju je pristustvovala Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti, koja je pojasnila značaj ovoga projekta.

“Na ovom istom mjestu, u Parku ‘Mladen Stojanović’, nalazi se i Društveni centar projekta kojeg danas predstavljamo. Uloga mjesnih zajednica je jasna u svakoj lokalnoj zajednici, ali sasvim je jasno i da lokalne zajednice do sada nisu davale punu podršku i pružale puni kapacitet našim mjesnim zajednicama. I upravo ovaj projekat pomogao je da unaprijedimo rad naših mjesnih zajednica i u ime mjesnih zajednica koje su učestvovale na ovom projektu ja se zahvaljujem. Rezultati ovog projekta, pored otvaranja Društvenog centra, vidiljivi su u projekatima koji su realizovani u drugim mjesnim zajednicama. Na primjer, u MZ Petrićevac, gdje danas imamo najsavremenije opremljenje prostorije gdje borave mlađi i stariji sugrađani. Tu smo upravo predstavili kako jedna mjesna zajednica i njena infrastruktura u potpunosti treba da izgledaju. Mi smo donacijama organizacija koje su finansirale projekat uspjeli i da edukujemo ljude koji rade sa lokalnim mjesnim zajednicama i sa savjetima MZ-a. Tom prilikom su se razmijenila iskustva među članovima raznih lokalnih mjesnih zajednica i prezentovane su najuspješnije prakse. Naša nada je da rezultati ovog projekta ostanu održivi, jer to i jeste konačni cilj, da mjesne zajednice u potpunosti funkcionišu onako kako kreba. Mjesne zajednice su prva instanca svakodnevne komunikacije s građanima i zato je njihova uloga jako značajna za razvoj društva”, kazala je savjetnica gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti, Milada Šukalo.

Snežana Kanostrevac-Cvijetić, ispred Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini, obratila se prisutnima i kazala da je ovaj projekat jako bitan, te je zato realizovan posredstvom velikog broja državnih institucija koje se bave poslovima lokalne zajednice.

“Ovaj projekat je implementiran u 41 opštini i gradu u Bosni i Hercegovini i u 199 mjesnih zajednica koje su direktno obuhvaćene projektom. Dodatne 22 opštine u BiH su dobile određenu podršku putem entitetskih saveza, opština i gradova. Prema tome, ukupno 63 opštine i grada su obuhvaćene ovim projektom, što predstavlja skoro polovinu od ukupnog broja opština Bosne i Hercegovine. Projekat je trenutno pri kraju druge faze implementacije, koja je započela 2020. godine. Ambasada Švajcarske, u programu saradnje, od 2022. do 2024. godine, podržava projekte u tri prioritetne oblasti, a to su ekonomski razvoj i zapošljavanje, zdravstvo i lokalna uprava i opštinske usluge. Projekti za period od 2025. do 2028. godini su u završnoj fazi pripreme i možemo sa sigurnošću tvrditi da će Ambasada Švajcarske nastaviti davati svoju podršku lokalnim samoupravama i oblasti održivog opštinskog razvoja i učešća građana u procesima donošenja odluka”, pojasnila je Snežana Kanostrevac-Cvijetić.

Nasir Nalić, projektni menadžer projekta Jačanje mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini, nije krio zadovoljstvo što je pola opština u Bosni i Hercegovini prošlo kroz ovaj projekat i ojačalo svoje kapacitete.

“Možemo reći da su mjesne zajednice istinski osnažene i da su postale istinski zagovornici i pokretači promjena, te da podižu kvalitet života svojih građana u lokalnim zajednicama. Kada pogledamo iza sebe i kada razmišljamo šta su najveći rezultati ovih zadnjih godina, moram reći da su to između svega ovi naši Društveni centri. To su mjesta okupljanja, mjesta života. To su mjesta koja su nekada postojala i ranije, ali su bila često zapuštena. Mi smo pomogli da se ona obnove i da se popune sadržajima, te da se ljudi koji u njima borave i koji organizuju sadržaje osnaže i da steknu neka nova znanja i vještine. Drugi značaj ovih mjesta su i forumi građana koje smo mi uveli kako bismo pomogli građanima da i sami odlučuju o nekim javnim stvarima, ispolje potrebe, konsultuju se sa svojim zajednicama i na pravi način zagovaraju realizaciju projekata prema jedinicama lokalnih samouprava. Treći veliki rezultat su naši projekti. Preko 10 miliona maraka je uloženo direktno u infrastrukturne projekte koji su poboljšali život građana u lokalnim zajednicama. Posebno ističemo ruralne zajednice, gdje su posebno bitni projekti gdje jedna uložena marka vrijedi mnogo više nego u nekom većem gradu. Mnogo je vrtića, škola, dječijih igrališta, vodovoda, bunara koje smo pomogli da profunkcionišu. Mi smo jako ponosni i na ljude sa kojim radimo i naš odnos je profesionalni. Uvjereni smo da su oni osnaženi, da imaju nova znanja i vještine i da su međusobno povezaniji. Mi smo na kraju druge faze projekta i namjeravamo i dalje raditi sa mjesnim zajednicama. U pregovorima smo sa donatorima kako bismo usaglasili kakav će to biti modalitet saradnje. Sigurno je da nećemo ostaviti naše građane i da ćemo i dalje raditi na poboljšanju kvaliteta života naših građana”, kazao je Nasir Nalić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije