Evo koliko je podbacio prinos kukuruza u Semberiji, ratari se UHVATILI ZA GLAVU

Da bi dobili preciznije podatke u kojoj je mjeri suša uništila ovogodišnji prinos kukuruza, ratari iz Semberiji su na nekoliko mjesta izvagali rod.

Kako kažu u Udruženju poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“, rezultati do kojih su došli, a koji još nisu konačni, pokazuju katastrofalno stanje.

Savo Bakajlić, predsjednik ovog udruženja, ističe da je vaganje u nekoliko sela pokazalo da je, u odnosu na prosječnu godinu, prinos kukuruza, u najboljem slučaju, prepolovljen.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Ove godine je prinos po hektaru od između 3 i 5 tona. U godinama kada je proizvodnja optimalna, odnosno kad računamo da je kukuruz rodio, prinos bude oko 10 tona po hektaru. Jasno je da je ova godina bila katastrofalna – naglašava Bakajlić.

Prema njegovim riječima, naredne sedmice kukuruz će izvagati na još jednom lokalitetu, pa će sa dobijenim rezultatima pred gradsku vlast i resorno ministarstvo.

– Ne znam hoće li tada ignorisati naš apel da se proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše. Moramo da shvatimo i prihvatimo da nam je ugrožena proizvodnja hrana i da se nešto što hitnije treba preduzeti – upozorava Bakajlić.

Prema njegovim riječima, bez pomoći države, većina poljoprivrednika će doživjeti totalni krah. – Naravno da nam država nije kriva za sušu, ali smatramo da nam, ako žele da imamo domaću proizvodnju hrane, trebaju pomoći. Osim kukuruza, u značajnoj mjeri je stradalo i voće i povrće. U Semberiji je bila nezapamćena suša, kiša nije pala 100 dana – poručuje Bakajlić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije