Podrška romskoj populaciji u Bijeljini: Uručen školski pribor

Pripreme za početak nove školske godine, već uveliko teku. Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja i ove je godine, uz pomoć donacije, obezbijedio školski školski pribor za mališane romske populacije u Bijeljini.
Akcijom, u koju su bili uključeni CARITAS i USAID, kroz projekat “Socijalna pravda za ranjive grupe na Zapadnom Balkanu”, obuhvaćeni su osnovci i srednjoškolci.

“Mi smo danas pripremili i podijelili 175 komada školskog pribora i torbi. Iskreno se zahvaljujemo donatorima koji su nam omogućili ovu podršku, a to su švicarski Caritas i USAID. Ranije je Grad Bijeljina obezbijedio udžbenike za naše korisnike, tj. sve koji idu u osnovnu školu “, kaže za Buku Sanita Smajić koordinator Dnevnog centra, koji je aktivan od 2014. godine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -


Ove godine u prvi razred upisano je dvadesetoro djece romske populacije, dok oko stotinu djece redovno pohađa nastavu.

“Takođe, imamo i pet srednjoškolaca, od kojih su troje I razred srednje škole i dvoje su III razred. Po prvi put, ove godine, upisana su djeca i u srednju stručnu školu u Janji”, kaže Sanita za Buku.

Akcenat na bezbjednosti djece

Inače, romska zajednica u Bijeljini jedna je od najvećih romskih zajednica u BiH.

Udruženje za promociju obrazovanja “Otaharin” već više od deset godina uspješno realizuje brojne projekte sa ciljem rješavanja problema romske zajednice u Bijeljini – od obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, te ekonomskog osnaživanja žena.

Poseban akcenat stavljen je na bezbjednosti djece, te je sa tim ciljem još 2014. godine osnovan Dnevni centar za djecu koja žive ili rade na ulici ili su u riziku da to postanu.

“U prosjeku, oko dvadesetoro djece svakodnevno pohađa naš Dnevni centar. Podijeljeni su na četiri radionice, gdje sa njima rade učitelj, psiholog, defektolog, socijalni radnik, a imamo i volontere. Na ovaj način djeca bivaju sklonjena sa ulice i rješava se problem prosjačenja, koji je, nažalost, i danas prisutan”, kaže Smajić za Buku.

U 2018. godini predstavnici Gradske uprave, Centra za socijalni rad, Policijske uprave i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”, potpisali su Protokol o postupanju i saradnji nadležnih subjekata na zaštiti i zbrinjavanju dece zatečene u prosjačenju na području grada Bijeljina.

U martu ove godine započeta je i izgradnja prihvatilišta, u kojem bi se štićenicima pružila adekvatna zaštita i čime će biti riješeni problemi djece koja su zloupotrijebljena na bilo koji način.

    NAJNOVIJE

    Ostalo iz kategorije

    Najčitanije