Ako se usvoji novi sistem plata u RS, evo koliko će one biti

Danas je medijima u Banjaluci predstavljen dokument “Novi sistem plata u Republici Srpskoj”, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je Savez sindikata na ovom dokumentu radio dvije godine, te da bi on trebalo da predstavi jedan uređeni sistem u kojem će se znati za koliko radite, koliko ćete biti nagrađeni za svoj rad, jer je sada u RS jedina konstanta institut najniže plate. Kako je rekla, dovoljno je da isplatite najnižu platu i da sve bude po zakonu.

“Dovoljno je da doktoru koji radi u privatnoj praksi isplatite najnižu platu i sve je po zakonu. Da li stvarno mislite da on radi za najnižu platu, da radnik na građevini radi za najnižu platu? Niko takve stvari ne prijavljuje. Radnik ne prijavljuje jer se boji”, kazala je ona.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Podsjetimo da je najnižu platu u Republici Srpskoj odredila Vlada RS u iznosu od 900 KM.

“Prema zvaničnim podacima, u Republici Srpskoj 31% radnika prima najnižu platu, oko 91 000 radnika od 294 000. Broj radnika koji primaju najnižu platu bi trebao biti 5%. Dakle, na ovoj razlici se vidi, da novac negdje završi. Kada su na snazi bili opšti i granski kolektivni ugovori, najnižu platu je primalo 10% radnika”, rekla je Mišić.

Božana Radomir iz Saveza sindikata RS rekla je da je jedini zakonit način uređenja plata zaključivanje kolektivnih ugovora i novi sistem plata.

“On bi značio sigurnost i pristojan život, što bi rezultiralo manjim odlaskom radnika i njihovih porodica, jer je plata jedan od osnovnih razloga odlaska radne snage iz Republike Srpske”, kazala je Radomir.

Ona je kazala da je u februaru 2024. godine rast prosječnih plata u proizvodnji i uslužnim djelatnostima rezultat rasta najniže plate, ali nije rezultat rasta ostalih plata u tim djelatnostima, te se potvrdila njihova teza da poslodavci isplaćuju najnižu platu i radnicima viših stručnih sprema.

Ekonomista Saša Stevanović rekao je da “četiri sile” diktiraju trendove, oni su se ukjučili u tržište rada i smanjili nadnice.

On kaže da treba tražiti odnos između rada i kapitala.

“Kod nas je minimalna plata porasla. Rast minimalne plate košta 400 miliona maraka. Ako poredite fond plata, penzija i profita, došlo je do debalansa. Šok je bio rast minimalne plate. Imamo manji izvoz. Izvoz prerađivačke industrije je 50 miliona KM, a najviše zapošljava upravo prerađivačka industrija”, rekao je Stevanović.

Evo kako su predloženi koeficijenti u odnosu na najnižu platu:

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije