Spot za pjesmu “Srce Srbije” izazvao žestoke reakcije u Crnoj Gori (VIDEO)

Ministarstvu kulture i medija Crne Gore nije upućen zahtjev za dozvolu snimanja spota “Srce Srbije”, na Cetinju, čime je inostrani producent prekršio više zakona iz oblasti kulture, koji uređuju postupanje u konkretnom slučaju, zbog čega će taj resor uputiti Upravi za inspekcijske poslove inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Spot za pjesmu “Srce Srbije”, u izvođenju Jelene Petrović, čiji su dijelovi snimani i u crnogorskom gradu Cetinju izazvao je žestoke reakcije u javnosti.

Ministarstva kulture i medija je u četvrtak saopštilo kako “nije bilo u saznanju za produkciju spota ‘Srce Srbije’, jer tom resoru nije upućen zvanični zahtjev za dozvolu snimanja inostranog producenta na teritoriji Crne Gore za navedeno kinematografsko djelo. Također, naveli su iz ovog crnogorskog ministarstva kako nije upućen ni zahtjev za korištenje kulturnog dobra u posebne svrhe Upravi za zaštitu kulturnih dobara, “čime je inostrani producent prekršio više zakona u oblasti kulture, kojima se uređuje postupanje u konkretnom slučaju”, prenose Vijesti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Zbog toga će Ministarstvo kulture i medija uputiti Upravi za inspekcijske poslove inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora u odnosu na sprovdene radnje za koje nije dobijeno prethodno odobrenje nadležnih organa”, navodi se u saopštenju.

Ranije je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković najavio kako će ovaj grad inicirati postupke pred nadležnim domaćim organima i međunarodnim tijelima protiv odgovornih za nastanak i objavu spota za pjesmu “Srce Srbije”, kojima se vrijeđa kulturno nasljeđe i dostojanstvo Cetinja.

On je kazao da spot za pjesmu u izvođenju Jelene Petrović, objavljen na YouTube plaformi, najgrublje vrijeđa dostojanstvo Cetinja i njenih građana.

Prema riječima Đuraškovića, spot predstavlja besramnu zloupotrebu ne samo kulturnih dobara, već i najprepoznatljivijih simbola i nasljeđa Cetinja.

“Činjenicu da je spot objavljen i da je šteta već nastala, nažalost, ne možemo anulirati, ali možemo preduzeti sve pravne radnje da se, ubuduće, niko ne usudi zloupotrijebiti naše kulturno nasljeđe”, rekao je Đurašković.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije