Rusi zauzeli Nju-Jork, ukrajinci tvrde: Uništili smo ruski moćni sistem

Ukrajinske snage sinoć su pogodile položaj moćnog ruskog protivvazdušnog sistema S-300 u blizini Novošahtinska u ruskoj Rostovskoj oblasti, objavio je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga.

Eksplozije su zabilježene na ciljanim područjima. Tačnost udara se utvrđuje”, rekao je Glavni štab u svom izvješću, ne navodeći više pojedinosti o posljedicama.

Na društvenim mrežama pojavila se i snimka nastala sinoć u Rostovskoj oblasti, koja navodno prikazuje posljedice ukrajinskog udara na sistem S-300.

Podsjetimo, vlasti u Rostovskoj oblasti jutros su izvijestile o rušenju ukrajinskog projektila u zapadnom dijelu regije. “Prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava ni štete od pada krhotina”, objavio je guverner Vasilij Golubev na svom Telegram kanalu. Rusija obično ne komentira svoje vojne gubitke nakon ukrajinskih udara.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Novošahtinsk se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Rostovske oblasti, otprilike 60 kilometara sjeverno od Rostova na Donu i oko 15 kilometara istočno od ukrajinske granice te manje od 200 kilometara od linije bojišnice.

S-300 je raketni sistem zemlja-zrak iz sovjetske ere kreiran prvenstveno za presretanje zračnih ciljeva na velikim udaljenostima. “Valja napomenuti da ruske snage također koriste S-300 za napade na ukrajinske gradove, uništavanje stambenih zgrada i teroriziranje civilnog stanovništva”, objavio je ukrajinski Glavni štab

Na drugu stranu ruske snage saopštile su juče da su zauzele ključni grad Nju-Jork u istočnoj Ukrajini, dok Moskva pod pritiskom protivnapada Kijeva na svoj teritorij nastavlja sa svojom ofanzivom.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe zauzele “jedno od najvećih naselja aglomeracije Toreck i strateški važno logističko središte (Novgorodskoje), misleći na grad Niu-Jork u ukrajinskoj regiji Donjeck pod njegovim prijašnjim imenom.

Zauzimanje grada, koji je imao oko 10.000 stanovnika prije nego što je Moskva pokrenula svoju ofanzivu, posljednje je u nizu ruskih napredovanja u regiji.

Kako izvještava Agence France-Presse, Kijev se bori da održi tamošnju liniju suočavajući se s nedostatkom ljudstva i streljiva nakon mjeseci iscrpljujućih borbi.

Ukrajina je pokrenula granični upad u zapadnu rusku regiju Kursk prije dvije sedmice, potez za koji se nadala da bi mogao ublažiti pritisak na drugim dijelovima ratišta.

Ali rusko napredovanje u Donjecku se nastavilo.

Nju-Jork se prvi put našao na prvoj liniji 2014., kada su separatisti na istoku koje podržava Moskva pokušali odvojiti od Kijeva, što je izazvalo oružani sukob.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije