Konačno otkriveno: Njemačka traži Ukrajinca zbog sabotaže Sjevernog toka

Njemačke vlasti identifikovale su osumnjičenog u slučaju diverzije na gasovodu Sjeverni tok prije dvije godine te su za njim raspisale potjernicu, javljaju njemački mediji.

Kako navode, Glavno državno tužilaštvo u Karlsrueu raspisalo je potjernicu za Ukrajincem Volodimirom Z., specijalnim roniocem, za kojeg postoji osnovana sumnja da je s još dvoje ukrajinskih državljana u septembru 2022. izvršio diverziju na oba toka gasovoda koji je kroz Baltičko more prenosio ruski gas za zapadnoevropsko tržište.

Informacije zbog kojih je Glavno državno tužilaštvo raspisalo potjernicu, kako nadalje navode mediji, temelje se na saznanjima stranih obavještajnih službi. Ukrajinac koji slovi kao glavni osumnjičeni je donedavno živio u Poljskoj, ali nije poznato gdje se trenutno nalazi.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Troje osumnjičenih, dva muškarca i jedna žena u julu 2022. iznajmili su jedrilicu u njemačkoj luci Rostok, koja im je poslužila za prevoz eksploziva i opreme do mjesta sabotaže, nedaleko od danskog otoka Bornholma, kako se pretpostavlja, prenosi Index.hr.

Njemačke vlasti odbile su komentarisati navode medija ukazujući na istragu koja je u toku. Trenutno još jedino Njemačka vodi istragu u slučaju sabotaže gasovoda Sjeverni tok. Danska i Švedska su u međuvremenu obustavile istrage.

Gasovod Sjeverni tok je simbol njemačke zavisnosti o ruskom gasu i posebno povezanosti bivšeg kancelara Gerharda Schredera s Rusijom, koji se donedavno nalazio u upravnom odboru Sjevernog toka i na udaru je kritika zbog veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije