Ambasada SAD u BiH: “Investitori treba da naprave DUBINSKU ANALIZU prije ulaganja, naročito u RS”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini se oglasila povodom investicijske klime u našoj zemlji nakon izvještaja State Departmenta.

Iz Ambasade SAD su naglasili kako potencijalni ulagači žele znati gdje novac ide kada planiraju ulaganje.

– Izvještaj State Departmenta o investicijskoj klimi za BiH za 2024. poziva ih da provedu rigoroznu dubinsku analizu prije ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. To uključuje izbjegavanje izlaganja američkim sankcijama i potvrđivanje prava vlasništva nad zemljom kako bi se izbjeglo upletanje u potencijalno nezakonit i/ili neustavan aranžman. Ovo je posebno važno u RS, gdje secesionistički postupci čelnika, nastojanja da se protuustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom i neprovođenje odluka visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno kompliciraju poslovno okruženje – istakli su iz Ambasade SAD.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Iz Ambasade SAD navode kako bi potencijalni investitori trebali potražiti informiranog pravnog savjetnika za savjet o učincima odluka Ustavnog suda BiH iz jula 2024. godine, koji je u dva slučaja visokog profila presudio da entiteti nisu nadležni raspolagati državnom imovinom na bilo koji način, uključujući vlasništvo, zakup , koncesiju ili privremeno korištenje.

– Sud je takođe pojasnio da se svaka prenamjena državne imovine kvalificira kao raspolaganje, što je izričito zabranjeno – poručeno je iz Ambasade SAD u BiH

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije